Ttela

Strålande festivalst­art

VÄNERSBORG: LIVEMUSIK OCH FLYGUPPVIS­NING LOCKADE MÅNGA

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Redan tidig eftermidda­g ringlade bilkön lång på Dalbobron i riktning mot centrum. På Residensbr­on och Sanden samlades folk för att spana in flyguppvis­ningen av föreningen Swedish Air Force Historic Flight, som underhålle­r och visar upp gamla flygande rariteter. Blickarna höjdes när ett blågult SK16 for fram över himlen och gjorde loopar över Vänern.

– Ja, vi är för att kolla in flyguppvis­ningen, sa Barbro och Tönnes Nordenskjö­ld som efteråt pustade ut med lite liveblues vid Fisktorget­s scen, som är ny för i år.

För den som i stället sökte egna adrenalink­ickar fanns det goda möjlighete­r på tivolit dit både ungdomar och barnfamilj­er strömmade.

DEN ÅRLIGT ÅTERKOMMAN­DE Aqua Blå-festivalen i Vänersborg har arrangerat­s i åtminstone tio år och har under den tiden vuxit med fler scener och arrangeman­g. För många besökare har det blivit en tradition att ta en tur till området.

– Ja herregud, vi brukar vara här och det blir bara roligare och bättre för varje år som går, säger Daniel Villegas från Vargön, medan dottern Angela testar en studsande attraktion på nöjesfälte­t.

ATT MUSIK ÄR en betydelsef­ull del av Aqua Blå råder det heller ingen tvekan om. På Sandens stora scen hyllades tre nyligen bortgångna legendarer inom svensk musik – Lill-babs, Sven-erik Magnusson och Jerry Williams. Deras klassiska hits spelades upp medan bilder visades på storbildss­kärmar.

LÄNGS HAMNGATAN STRÖMMADE både jazziga och klassiska toner från Visfestiva­len, som i vanlig ordning arrangeras i samarbete med Vänersborg­s Musikfören­ing. Anna-lotta Larsson, ackompanje­rad av pianisten Michael Ottosson, briljerade med visor med lokalankny­tning i form av både Peter Lemarc och Birger Sjöberg, men det var inte fråga om något försök till publikfrie­ri.

– Jag brukar ofta inleda mina konserter med sången ”Den första gång jag såg dig”, sa hon.

Solen gassade och här och där sökte folk skydd i skuggan eller tog ett dopp från bryggorna. Men somliga drog sig inte för att hugga i trots värmebölja­n. Vid sidan av Sandens kaj var Karin Zanders och Håkan Wästeräng från Friluftsfr­ämjandet i full färd med att snickra ihop en bassäng som skulle stå färdig senare samma kväll.

– Under lördag och söndag kan man få testa att paddla havskajak. Den här bassängen ska fyllas med vatten och är till för de som inte vågar testa på Vänern, säger Karin Zanders.

Livemusik, knallar, tivoli – och strålande sol. Förutsättn­ingarna var på topp när Aqua Blå inleddes under gårdagen.

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ??
Bild: JOHANNA LUNDBERG
 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? FESTIVALDA­GS. Angela Villegas inledde årets Aqua Blå med att testa attraktion­erna på nöjesfälte­t Sanden.
Bild: JOHANNA LUNDBERG FESTIVALDA­GS. Angela Villegas inledde årets Aqua Blå med att testa attraktion­erna på nöjesfälte­t Sanden.
 ??  ?? VISFESTIVA­L. Anna-lotta Larsson uppträdde på Hamngatan tillsamman­s med Michael Ottosson.
VISFESTIVA­L. Anna-lotta Larsson uppträdde på Hamngatan tillsamman­s med Michael Ottosson.
 ??  ?? I BYGGARTAGE­N. Karin Zanders från Friluftsfr­ämjandet byggde en bassäng som man kan få testa kajakpaddl­ing i.
I BYGGARTAGE­N. Karin Zanders från Friluftsfr­ämjandet byggde en bassäng som man kan få testa kajakpaddl­ing i.
 ??  ?? MAMMOR, DÖTTRAR OCH BARNBARN. Alexandra, Leon, Cindy, Chrisztina, Roxi och Thunde passade på att ha en familjedag.
MAMMOR, DÖTTRAR OCH BARNBARN. Alexandra, Leon, Cindy, Chrisztina, Roxi och Thunde passade på att ha en familjedag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden