Ttela

SPIKÖN FÅR HISSA BLÅ FLAGG

- TROLLHÄTTA­N TT

Tio svenska småbåtsham­nar och fem stränder kommer i år att flagga blått efter att ha godkänts för den internatio­nella miljöutmär­kelsen Blå flagg. Det är något färre än förra året då elva hamnar och åtta stränder godkändes.

Flaggan visar att anläggning­arna uppfyller ”högt ställda krav när det gäller vattenkval­itet, miljö, säkerhet och service”, skriver organisati­onen Blå Flagg i ett pressmedde­lande.

Några av de bad, som tidigare haft utnämninge­n, har i år inte kunnat godkännas på grund av att man på ett av de laboratori­er som analyserar vattenprov­er i Sverige har bytt till en mer noggrann mätmetod. Eftersom man tittar på vattenprov­er från de senaste fyra åren har bytet av mätmetod gjort att man fått en avvikelse som EU:S system inte kan ta hänsyn till, säger Henrik Alsén på Blå Flagg Sverige.

– De här stränderna har fortfarand­e utmärkt vattenkval­itet i Sverige, men kan ändå inte få Blå Flagg eftersom vi tar hänsyn till EU:S klassifice­ring.

Bland de godkända hamnarna finns Torekovs och Båstad hamn i Båstad, Pampas Marina och Heleneborg­s båtklubb i Stockholm, Hälleviks hamn i Sölvesborg, Spiköns gästhamn i Trollhätta­n, Trosa gästhamn samt Båtfjorden­s hamn, Getterön Marina och Varbergs innerhamn i Varberg.

De godkända stränderna är Svalnäsbad­et och Villabadet i Lidköping, Långa Bryggan i Lomma, Rösjöbadet i Sollentuna och Lagunen Camping i Strömstad.

 ?? Bild: ERIKA ARNADOTTIR/TT ?? MILJÖSYMBO­L. EU:S Blå flagg kommer även i år att hissas på Spiköns gästhamn.
Bild: ERIKA ARNADOTTIR/TT MILJÖSYMBO­L. EU:S Blå flagg kommer även i år att hissas på Spiköns gästhamn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden