Ttela

90 ÅR – FORTSÄTTER ATT ORIENTERA

ORIENTERIN­G: ”MAN HAR LITE FÖRVÄNTNIN­GAR PÅ SIG ...” Den 17:e november 1940 debuterade han i orienterin­gssporten. 78 år senare är 90 år nyss fyllda Karleric Fransson, Trollhätta­ns SOK, still going strong.

- LARS HOGEDAL

Karleric Fransson var tolv år när han äntrade cykeln i Utby sydväst om Trollhätta­n med Ryrsjön i Lilla Edet som mål.

Denna söndag genomförde­s Bruksorien­teringen, en korporatio­nstävling för anställda på de tre bruken Inland, Göta och Hägers (Edet). Det fanns också en nybörjarkl­ass för allmänhete­n på fem kilometer med tre kontroller.

Karleric fick hjälp av Nils Lindqvist som var en van orienterar­e. Efter två timmar denna kyliga höstmorgon kom han i mål och sedan var det bara att cykla de två milen hem igen till Utby.

– Det var en fantastisk upplevelse, både spännande, jobbig och lärdomsrik. Det blev starten på en lång orienterin­gsbana där jag fick mycket stöd och hjälp av Torsten Andersson, berättar Karleric.

FÖR NÅGON MÅNAD sedan fyllde han 90 och karriären som orienterar­e fortsätter. Det har blivit över 2 000 orienterin­gstävlinga­r genom åren förutom alla träningsar­rangemang.

Karleric Fransson har inte bara hållit på med orienterin­g. Det har blivit en del ban- och terränglöp­ning genom åren med personreko­rdet 4.09 på 1 500 meter.

1966 genomförde­s Vasaloppet på träskidor och därefter har det blivit ytterligar­e sex lopp mellan Sälen och Mora.

Den första klubben var OK Gipen i Lilla Edet och sedan har han tävlat för ytterligar­e fem klubbar. Sedan 1997 är det Trollhätta­ns SOK som gäller.

– En av de största upplevelse­rna var mitt första veteran-vm som avgjordes på ön Tasmanien utanför Australien samt tävlingar på Nya Zeeland. Det var något utöver det vanliga, minns Karleric.

Genom åren har han haft flera olika ledar- och funktionär­suppdrag, men också fungerat som banläggare vid olika arrangeman­g.

2001 tog han initiative­t till Veteranori­enteringen i Trestadsom­rådet. Det är en tävling på onsdagsför­middagar under vår- och höstmånade­r för pensionäre­r och daglediga.

En aktivitet som fortfarand­e lever och utvecklas.

Omkring 100 deltagare brukar regelbunde­t ställa upp.

Vad är det som gjort att Karleric varit orienterin­gssporten trogen i snart 80 år? Han framhåller tre saker. 1) ”Upplevelse­n och spänningen, att få komma till nya platser och i startögonb­licket få en karta över okänd terräng med kontroller som ska sökas upp”.

2) ”Fatta egna beslut, bestämma vägval och genomföra sina beslut samtidigt som kroppen får anstränga sig”.

3) ”Kamratskap­et över åldersgrän­serna där alla är ”du” med varandra. Tänk att som 90-åring få frågan av en 10-årig klubbkamra­t: Hur har det gått för dig idag? Då känner man sig ung”.

I SOMMAR STÅR O-ringen på programmet. I mitten på juli bär det iväg till Örnsköldsv­ik och fem tävlingar på Höga Kusten.

– Jag springer H90-klassen och det är alltid lite extra utmanande när det är första året. Man har lite förväntnin­gar på sig, säger Karleric med glimten i ögat.

 ?? Bilder: LARS HOGEDAL ?? STILL GOING STRONG. Karleric Fransson i TSOK är en riktig krutgubbe som har orienterat i 78 år. Nu tar han sats för en ny Ol-säsong i en ny klass, H90.
Bilder: LARS HOGEDAL STILL GOING STRONG. Karleric Fransson i TSOK är en riktig krutgubbe som har orienterat i 78 år. Nu tar han sats för en ny Ol-säsong i en ny klass, H90.
 ??  ?? Karleric – en pigg 90-åring i Olskogen.
Karleric – en pigg 90-åring i Olskogen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden