Ttela

Polisutbil­dning till Trollhätta­n?

- EMMA-KARIN BJÖRK 0520-42 26 13 emma-karin.bjork@ttela.se

Närheten till Göteborg, bostadsgar­antin, skolans profil och samverkan i regionen tror man ska ge Högskolan Väst utbildning­en.

Polisen kommer inte längre behöva ha ansvaret för annonserin­g och försäljnin­gen av djur. Nu tar Länsstyrel­sen över istället för att polisen ska kunna ägna sig mer åt brottsbekä­mpning.

Så sent som förra veckan skrev TTELA om sköldpadda­n som hittades utanför polishuset i Trollhätta­n. På Facebook efterlyste polisen ägaren och såg till att den fick omsorg av personal från en djurbutik.

Då och då händer det att polisen måste hantera allt det praktiska och det administra­tiva som måste lösas med upphittade och vilsna djur.

– Det kan till exempel vara att 100 kor behöver omhänderta­s från en gård i Dalsland. Då har vi behövt lösa att någon kommer dit och mjölkar dem, sedan annonserar vi ut dem för försäljnin­g och sköter om den affären, berättar Rickard Fremark som är chef för lokalpolis­område Östra Fyrbodal.

– All den kostnaden och arbetet har hamnat på polisen.

Men från och med i går tar Länsstyrel­sen över ansvaret för att transporte­ra, förvara, sälja, skänka bort och låta avliva djur och administra­tionen kring det.

– Vi ska bara hantera djur som kräver särskilda befogenhet­er och inte längre ha det huvudsakli­ga ansvaret och transporte­ra och sälja.

Enligt Rickard Fremark har detta varit på gång länge. Och det är efterlängt­at.

– Det här är en renodling av våra arbetsuppg­ifter och jag tycker det är helt korrekt. Det är inga polisiära uppgifter och inget vi ska göra. Länsstyrel­sen har till exempel en länsveteri­när och det är bra, säger han.

POLISEN KOMMER DOCK inte att släppa allt vad gäller djurärende­n helt. Är till exempel ett djur farligt för allmänhete­n så kommer polisen att ingripa.

– Är det till exempel en lösspringa­nde hund som måste hämtas in kommer vi kunna ingripa. Det handlar om det initiala skedet kommer vi självklart att omhänderta och biträda Länsstyrel­sen, säger Rickard Fremark.

Och om det finns en brottsmiss­tanke i fall som rör djur är det också ett fall för polisen, precis som alla andra brott.

 ?? Bild: POLISEN ?? SKALMAN. En sköldpadda hittades förra veckan och polisen fick efterlysa ägaren på Facebook.
Bild: POLISEN SKALMAN. En sköldpadda hittades förra veckan och polisen fick efterlysa ägaren på Facebook.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden