Ttela

Flytt som dröjer

- KARIN PIHL Liberala Nyhetsbyrå­n

Det kan finnas risk för glädjekalk­yler gällande miniflytte­n av biblioteke­t.

SJUKVÅRD. Vårdplatse­r stängs ner på grund av brist på personal och köerna för operation växer. Kriser i den svenska sjukvården finns det gott om. Regeringen verkar dock nöjd. I en debattarti­kel i Aftonblade­t (24/5) skriver socialmini­ster Annika Strandhäll (S) att personalen i vården minsann ökat med 100 000 personer sedan den socialdemo­kratiskt ledda regeringen tillträdde.

MEN DET ÄR skillnad på personal och personal. Sverige behöver fler specialist­utbildade sjuksköter­skor. Inom begreppet ”personal” ryms dock inte bara de som arbetar med patienter. Enligt en granskning som Vårdförbun­dets tidning Vårdfokus gjort har den administra­tiva personalen ökat med 36 procent mellan 2010 och 2017. Samtidigt har antalet sjuksköter­skor ökat med drygt 2 procent – i ett läge där den svenska befolkning­en växer rejält.

Att den administra­tiva personalen ökar kan till en början verka bra. Läkare och sjuksköter­skor måste avlastas. Men det är inte den typen av tjänster det rör sig om. Faktum är att dessa tjänster har minskat. Ökningen handlar i stället om chefer och handläggar­e som inte har direkt med vården att göra.

Till Vårdfokus säger Anders Ivarsson Westberg, som forskar inom organisati­onsteori, att det rör sig om en övertro på organiseri­ng och styrning. Han tar som exempel en vårdcentra­l i Stockholm, där personalen efterfråga­de fler sjuksköter­skor, men där lösningen i stället blev att man anställde en ”controller”.

Det går inte att komma runt behovet av kontroll, uppföljnin­g och administra­tion. Men vården blir inte bättre för att landsting och regioner anställer fler chefer som hittar på nya styrmetode­r.

En av de största anledninga­rna till att man kontroller­ar och följer upp verksamhet­en är att vården ska vara så kostnadsef­fektiv som möjligt. Att lägga stora summor på chefer och administra­tiv personal vars syfte är att få ner utgifterna blir nästan ironiskt. Dessutom tenderar chefer att kosta mer än sjuksköter­skor.

DEN SVENSKA VÅRDEN kommer bara att bli dyrare i framtiden. Sveriges regioner och landsting måste redan nu börja planera för hur man kan fortsätta hålla en hög standard samtidigt som kostnadern­a hålls inom rimliga ramar.

Ett första steg är att se över hur administra­tionen kan effektivis­eras. Och tillsätt för guds skull inte en ny administra­tör för att göra det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden