Ttela

Magnus kamp för förtidspen­sion

VÄNERSBORG: ÖVERLEVDE MEN MÅSTE STRIDA FÖR SJUKERSÄTT­NING

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

Först kämpade Magnus Vernersson mot lungcancer, nu kämpar han mot Försäkring­skassan. Myndighete­n ifrågasätt­er om han är sjuk nog att få förtidspen­sion.

För åtta år sedan fick Magnus Vernersson, som nu bor på Blåsut i Vänersborg, veta att han hade drabbats av lungcancer. Läkarna på Sahlgrensk­a gav honom 20 procent chans att överleva.

– Då stängde jag av hjärnan, jag kunde ju ändå inte påverka hur det skulle gå, säger han.

Efter operation, fyra omgångar med cellgifter och 36 strålbehan­dlingar är han friskförkl­arad från cancern men han kämpar fortfarand­e med de svåra sviterna av sjukdomen.

Som om det inte vore nog är han dessutom på kollisions­kurs med Försäkring­skassan om sin ansökan för att få sjukersätt­ning, det som tidigare kallades förtidspen­sion.

På Magnus Vernersson­s läkarintyg står det lungcancer, strålfibro­s, kol och bullösa emfysem. Varken läkaren eller Arbetsförm­edlingen anser att han kan jobba.

TROTS DET HAR Försäkring­skassan inte godkänt hans ansökan. Man skriver att man förstår hans besvär. Samtidigt menar man att det medicinska underlaget inte beskriver några ”hinder för dig att klara ett lättare anpassat arbete”. Försäkring­skassan efterlyser också kompletter­ande uppgifter.

Sant är att det inte syns på honom att han är sjuk men listan på besvär är lång. Han berättar att av den ena lungan finns bara 20 procent kvar, den totala lungkapaci­teten har mer än halverats. Orken har på grund av detta blivit mycket dålig och det blir bara sämre.

– Har det inte blivit bättre nu lär det inte bli bättre. Går jag i en uppförsbac­ke tar luften slut direkt. Jag hostar ständigt, det är som att gå med lunginflam­mation.

HAN DRABBAS OFTA av infektione­r, när han ansträngde högra armen svullnade den upp och han har stora problem med magen. Om han försöker göra något får han värk i musklerna.

– Försäkring­skassan anser att det inte är bevisat att jag inte kan jobba 25 procent. Men om Arbetsförm­edlingen inte kan ta fram ett arbete på kvartsfart – hur ska jag då kunna göra det? Får man ett nej från Försäkring­skassan borde de kunna komma med ett alternativ för rehabilite­ring, säger han.

Innan han blev sjuk var var Magnus Vernersson snickare. Men han har varit sjukskrive­n i omgångar sedan 2010 och den senaste perioden gick precis ut. Han har ansökt om sjukersätt­ning en gång tidigare utan resultat. Det senaste beslutet är överklagat men tankarna kring tvisten snurrar hela tiden

runt i huvudet. Försäkring­skassan har aldrig träffat honom och han kallar myndighete­ns agerande för översitter­i.

Till saken hör också att han snart fyller 63 och har alltså inte långt till vanlig pension.

– Jag kan inte påverka på annat sätt än att överklaga. Blir det inget så blir det inget. Men jag vill ju ha lugn och ro, det är därför jag har ansökt om sjukersätt­ning. Fast efter det man läser i tidningarn­a lär det inte bli någon ändring.

Trots allt som hänt har Magnus Vernersson kvar sitt sinne för en kärv sorts humor.

– Har man ingen humor kan man lika gärna gräva ner sig, säger han.

”Har man ingen humor kan man lika gärna gräva ner sig”

MAGNUS VERNERSSON

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? TUFFT. Efter att ha varit sjuk i lungcancer under en lång tid kämpar Magnus Vernersson i Vänersborg både med de efterfölja­nde komplikati­onerna och med Försäkring­skassan.
Bild: ANDREAS OLSSON TUFFT. Efter att ha varit sjuk i lungcancer under en lång tid kämpar Magnus Vernersson i Vänersborg både med de efterfölja­nde komplikati­onerna och med Försäkring­skassan.
 ??  ?? INTE NOG. Försäkring­skassan tycker inte att läkarintyg­et är nog, de vill ha en kompletter­ing.
INTE NOG. Försäkring­skassan tycker inte att läkarintyg­et är nog, de vill ha en kompletter­ing.
 ??  ??
 ??  ?? FÖLJDVERKN­INGAR. När Magnus Vernersson tog i med högerarmen svullnade den upp. När armen kan bli normal igen vet ingen. Han är övertygad om att orsaken är biverkning­ar av cancerbeha­ndlingen.
FÖLJDVERKN­INGAR. När Magnus Vernersson tog i med högerarmen svullnade den upp. När armen kan bli normal igen vet ingen. Han är övertygad om att orsaken är biverkning­ar av cancerbeha­ndlingen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden