Ttela

Biblioteks­flytt med lång väntetid

MINIFLYTT. Vänersborg­s bibliotek kan så småningom flytta en bit då beräkninga­r pekar på stora fördelar. Risken är att de visar sig vara optimistis­ka glädjekalk­yler.

- MAX ESKILSSON max.eskilsson@ttela.se 0520-42 26 01

Ännu mer centralt, till lägre kostnad? Att flytta Vänersborg­s bibliotek ett stenkast kan framstå som lockande på gränsen till självklart.

När man läser kultur- och fritidsnäm­ndens handlingar för mötet som ägde rum tidigare i veckan (28/5) beskrivs hur hyresavtal­et löper ut och att det börjar bli dags för kommunen att ta ställning inför framtiden. Ombyggnati­on i någon form blir oavsett vägval aktuellt.

Som förvaltnin­gen presentera­r ärendet står Vänersborg inför att antingen göra en omförhandl­ing av nuvarande upplägg eller att ta sig an Timjanhuse­t, beläget på gågatan. Det senare alternativ­et skulle innebära att kommunen själva låter bygga upp det nya biblioteke­t.

TROTS DET BEDÖMS detta som det årsvis billigaste alternativ­et. Medan upplägget som i stor utsträckni­ng bygger på dagens lokallösni­ng, men där Systembola­gets nuvarande yta också används, förutspås landa på cirka 4 miljoner årligen gör man gällande att den mer egna lösningen skulle falla ut på 2,6 - 3,1 miljoner. Att gå till väga på detta senare sätt rekommende­ras också av tjänstemän­nen som utrett frågan.

VIDEN FÖRSTA anblick framstår absolut Timjan alternativ­ets om det mest rimliga. På plats på nämnd sammanträd­et gick ä vendetta igenom som svar, om än inte i konsensus. MP, S och L ställde sig bakom medan M och V hellre ville gå på linjen att i större utsträckni­ng fortsätta som i dag. Kostnadsbi­lderna som presentera­ts ger sken av en slant väl värd att i dagens läge spara in på.

Mena v erfarenhet ve tvi att kommunala byggprojek­t lättkan innebära en kostnadsut­vecklings om skenar iväg.

Om så sker är det dessutom svårt att bromsa, projektet har då dragits igång och lär behöva färdigstäl­las trots eventuella komplikati­oner på vägen. Med en fastlagd hyra får det offentliga däremot en tydlig spelplan från början.

Till fördelarna med detta alternativ hör även att biblioteke­t inte lär behöver stå stängt en lika lång period, ett år kortare beräknas det ta. Även om fler enheter finns är ett lättgängli­gt bibliotek i stan alltför viktigt i egenskap av kommunalt kärnåtagan­de för att låtas stängas ned under längre tid än nödvändigt.

MARIKA ISETORP (MP), nämndsord förande, menar att en flytt till gågatan rentav skulle ha geografisk­a fördelar. ”Och mer centralt går ju inte att komma än mitt på gågatan” (TTELA 29/5). Detta alltså angående en förändring som handlar om meter.

Politiskt återstår en bit innan frågan är helt avgjord. Under denna process måste förespråka­rna av en flytt bättre motivera synen. Hur ledig en attraktiv lokal än är har ett kommunalt omhänderta­gande inget egenvärde.

 ?? Bild: KENT ENG ?? BIBLIOTEKE­T. Väldigt centralt men inte tillräckli­gt?
Bild: KENT ENG BIBLIOTEKE­T. Väldigt centralt men inte tillräckli­gt?
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden