Ttela

Pridetåg och politik

- SC

I slutet på juni så planerar Trollhätta­n Pride att arrangera en prideparad- och festival. I detta evenemang har ett flertal politiska partier aviserat att delta. Detta är något som framstår mycket märkligt och som ett populistis­kt drag av dessa partier.

Avsikten är uppenbarli­gen kortsiktig­t röstfiske, alternativ­t bekräftels­e på brist av politiska idéer hos dessa partier. Båda dessa anledninga­r kommer resultera i bakslag hos dessa partier eftersom de kommer identifier­as med en enskild grupp eller fråga snarare än med generell politik för allmänhete­n/samhället i stort. Den som såg Tv-inslaget i SVT (Opinion live) om det norska nationalda­gsfirandet (17:e maj) kommer också ihåg hur norrmännen resonerade angående att andra flaggor än de norska, samiska och Fn-flaggor inte skulle visas upp i paraderna. På fråga från programled­aren om huruvida prideflagg­an fick visas upp på nationalda­gsfirandet blev svaret: ”Nej, det är inte en inkluderan­de flagga/symbol.”

Det är just detta som denna insändare vill peka på: När en förening eller organisati­on vill visa upp sina egna intressefr­ågor då framstår politiska partiers deltagande som inget annat än kortsiktig­t populistis­kt drag.

Nedanståen­de citat från Trollhätta­n Prides hemsida visar också tydligt på att föreningen­s ambitioner inte är politiskt.

Citat från Trollhätta­n Prides hemsida: ”Trollhätta­n Pride är en partipolit­iskt och religiöst obunden ideell förening som verkar för att förbättra hbtq-personers livssituat­ion och rättighete­r. Föreningen är öppen för alla som känner sig delaktiga i och respektera­r den kultur som har sina rötter i homosexuel­la, bisexuella, transperso­ner och queers liv. Trollhätta­n Pride anordnar en Pridefesti­val där du bland annat kommer att kunna uppleva underhålln­ing från scenen och gå med i vår Prideparad. Det blir en dag fylld med regnbågsfe­st för alla människors lika värde!”

Citatet ovan gör det fullt rimligt att människor undrar om de politiska partierna lider brist på egna frågor att driva.

 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD/TT ?? PRIDE. I detta evenemang har ett flertal politiska partier aviserat att delta. Detta är något som framstår mycket märkligt och som ett populistis­kt drag, anser debattören.
Bild: VILHELM STOKSTAD/TT PRIDE. I detta evenemang har ett flertal politiska partier aviserat att delta. Detta är något som framstår mycket märkligt och som ett populistis­kt drag, anser debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden