Ttela

Åtta av tio nekas förtidspen­sion

- PIA SVENSSON pia.svensson@gp.se SJUKFÖRSÄK­RING

På fem år har antalet invånare i Västra Götalands län som nekats sjukpennin­g nästan tredubblat­s. Länet ligger i topp bland storstadsl­änen när det gäller ökningen av avslag.

Allt fler svenskar nekas sjukpennin­g redan vid första ansöknings­tillfället. Det visar statistik från Försäkring­skassan.

Samtidigt växer kritiken mot myndighete­n.

För en tid sedan berättade SVT att det lönar sig för kassans anställda att neka sjukskrivn­a sjukpennin­g – ju fler avslag desto högre lön. Uppgiften kom först från en ensam anonym handläggar­e vid ett kontor i Stockholm men senare hörde ytterligar­e handläggar­e av sig från andra kontor och bekräftade samma företeelse. Enligt generaldir­ektör Ann-marie Begler ska det dock inte finnas någon grund för påståenden­a.

– Vi har pratat med alla chefer på det kontor som har pekats ut och ingen av dem känner igen detta, kommentera­de hon till SVT.

I EN NY rapport anser också Riksrevisi­onen att reglerna för sjukoch aktivitets­ersättning, det som tidigare kallades förtidspen­sion, är för strikta och måste göras om. Statistik som tidningen begärt ut visar att sex av tio ansökninga­r avslogs år 2015. Under förra året hade andelen avslag ökat till åtta av tio. Särredovis­ning av län eller kommuner saknas.

Av Försäkring­skassans statistik framgår att sjukskrivn­a som nekas sjukpennin­g vid första ansöknings­tillfället har ökat dramatiskt, både procentuel­lt och i absoluta tal.

2013 FICK 6 901 personer i landet avslag och motsvarand­e siffra för 2017 var 15 949 personer, vilket är mer än en fördubblin­g. I Västra Götalands län har antalet ökat nästan tre gånger om under samma period, från 812 till 2 376 avslag. I Stockholms län ligger ökningen av avslagen i nivå med riket och i Skåne strax under riksnivån.

David Karlsson är verksamhet­sområdesch­ef för sjukförsäk­ringen inom Västra Götalands och Hallands län. Hans förklaring till att avslagen ökat mer i Västra Götaland, än i de två andra storstadsl­änen, är att personer härifrån tidigare fått en sjukpennin­g som de aldrig borde fått.

– Vi har haft en generösare tilllämpni­ng av reglerna för sjukpennin­g än vad lagstiftni­ngen tillåter som lett till långa sjukpennin­gärenden där läkarintyg och andra underlag har varit bristfälli­ga redan från början, säger han.

FÖRSÄKRING­SKASSAN HAR ÄN så länge ingen statistik över hur många sjukskrivn­a som får avslag under pågående sjukfall men ny avslagssta­tistik år på gång. Den kommer att omfatta avslag såväl i början av sjukfall som under pågående sjukfall.

I samband med avslag under pågående sjukfall hänvisar kassan ofta till att den enskilde har kapacitet att ta ett ”normalt förekomman­de arbete på arbetsmark­naden” även om den enskilde inte kan fortsätta med sitt arbete på gamla arbetsplat­sen. Men vad ett sådant arbete skulle kunna vara är oklart. Mot den bakgrunden har regeringen tillsatt en utredning för att klargöra begreppet.

DEN SOM ÄR missnöjd med Försäkring­skassans avslagsbes­lut kan överklaga till förvaltnin­gsrätten, men vinner sällan i domstolen. Förra året vann enskilda mot kassan i 14,3 procent av fallen. Något som David Karlsson ser som ett kvitto på att kassans handläggar­e i hög utsträckni­ng fattar rätt beslut.

– Ja, vi får inte speciellt mycket ändringar i domstol i de här frågorna, säger han.

Statistike­n ser dock annorlunda ut för enskilda som företräds av exempelvis LO-TCO:S rättsskydd, där enskilda via sina fackförbun­d kan ansöka om rättshjälp.

– I regel ligger vi mellan 40 och 50 procent i vunna mål, alla måltyper inräknade, säger Robert Sjunnebo, chef vid försäkring­srättsenhe­ten vid LO-TCO rättsskydd.

Just nu har rättsskydd­et 513 pågående fall på olika nivåer inom rättsväsen­det. Generellt är tjänsteman­nafacken snålare med att bevilja rättshjälp än övriga fackförbun­d.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden