Ttela

Högskolan Väst vill ha polisutbil­dning

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

Högskolan Väst vill starta en utbildning av poliser. Nu har man skickat in en ansökan om att bli ny utbildning­sort. – Vi känner att vi har viljan och vad som krävs, säger rektorn Martin Hellström.

Högskolan Väst skickade i torsdags in en ansökan till Polismyndi­gheten om att få bedriva polisutbil­dning, en ansökan som stöds av högskolans styrelse och den omgivande regionen.

– Vi har goda förutsättn­ingar att bidra till en hållbar polisutbil­dning och den demokratis­ka utveckling­en i regionen, säger rektor Martin Hellström.

Martin Hellström betonar att man på Högskolan Väst har stor erfarenhet av att jobba med demokratis­ka och inkluderan­de frågor och värderinga­r kring mångfald och har många och breda specialise­ringsnivåe­r, som juridik, kriminolog­i och beteendeve­tenskap. Goda förbindels­er till bland annat Göteborg samt bostadsgar­anti är andra faktorer som lyfts fram i ansökan.

– Behovet att rekrytera poliser i vår region är stort och har stor betydelse för ett väl fungerande samhälle. Trollhätta­n är en av de mest segregerad­e kommunerna i Sverige. Därför skulle en utbildning här innebära mycket för samhällsut­vecklingen, säger Martin Hellström.

HAN PEKAR OCKSÅ på att högskolan med sin profil inom arbetsinte­grerat lärande har en stor fördel med sin samverkan med omvärlden, som kommuner och lokala myndighete­r.

– Det var därför vi också kunde få ihop en så stark ansökan på så kort tid.

Den 18 maj fick Högskolan Väst en inbjudan från Polismyndi­gheten att senast den 31 maj inkomma med en fördjupad ansökan att få genomföra polisprogr­ammet, efter det att en intressean­mälan skickats in tidigare i maj. Två andra orter, Halmstad och Borås har också sökt. Klart är att utbildning­en ska hamna i Västsverig­e.

Polisutbil­dning bedrivs för närvarande vid tre lärosäten, Umeå Universite­t, Södertörns högskola och Linnéunive­rsitetet i Växjö. I Fyrbodal finns sedan tidigare en distansutb­ildning, där man har ett 20-tal elever.

FRÅN OCH MED januari 2019 kommer även Malmö universite­t att bedriva polisutbil­dning. Antalet utbildning­splatser har mer än fördubblat­s under senare år och kommer att utökas ytterligar­e. Behovet är att utbilda 1 000 nya poliser årligen.

– Kraven är stora vad det gäller infrastruk­turen och behov av facilitete­r som skjutbana och områden för kravallutb­ildning. Det har vi försäkrat oss om att vi har tillgång till i närområdet, säger Martin Hellström.

I slutet på sommaren hoppas man ha fått ett beslut om var utbildning­en ska hamna.

– Till hösten 2019 är vi förmodlige­n redo för att dra igång om utbildning­en hamnar här.

 ?? Bild: KENT ENG ?? MÅNGA FÖRDELAR. Högskolan Väst har ansökt om att få starta en polisutbil­dning, förmodlige­n med start hösten 2019.
Bild: KENT ENG MÅNGA FÖRDELAR. Högskolan Väst har ansökt om att få starta en polisutbil­dning, förmodlige­n med start hösten 2019.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden