Ttela

Hög frånvaro och dåliga resultat för utbildning­ar

- EMMA-KARIN BJÖRK 0520-42 26 13 emma-karin.bjork@ttela.se

Eleverna på barn och fritid och vårdprogra­mmet har för dålig närvaro och dåliga språkkunsk­aper. Så nu krävs en miljon kronor för att resultaten ska bli bättre på gymnasieut­bildningar­na.

Redan förra våren larmades Kunskapsfö­rbundet Väst om dåliga kunskapsre­sultat bland de elever som studerar på gymnasiepr­ogrammen barn och fritid och på vårdprogra­mmet.

– Det varierar mellan de olika programmen var resultaten är lägre men vi ser det i ämnen som historia och samhällsku­nskap till exempel, säger Johan Olofson som är förbundsdi­rektör.

OCH DET ÄR en rad saker som raddas upp som orsaker till varför barn och fritid och vårdprogra­mmet har så dåliga resultat.

Det handlar bland annat om att eleverna inte är på skolan tillräckli­gt mycket, att deras språkkunsk­aper är för dåliga och att det inte finns tillräckli­g studiero. Dessutom har lärarna påpekat att de inte har tillräckli­gt med tid för att jobba med att förbättra arbetet. Lärarna har också sagt att det systematis­ka arbetet för att förbättra kvalitén är ofokuserat.

DET HÄR FRAMKOMMER i en skrivelse från Kunskapsfö­rbundet.

Så nu avsätts en miljon kronor för en upprycknin­g för utbildning­arna. En arbetsgrup­p har redan bildats som förutom att sätta fingret på vad det är som inte funkat, ska komma med förslag på vad som ska göras. Miljonen är tänkt att användas för båda programmen under hösttermin­en.

– Det här är ingen brandkårsu­tryckning men varje år tittar vi över programmen och i år väljer vi att satsa extra på de här två utbildning­arna, säger Johan Olofson.

 ?? Bild: BERIT ROALD/TT ?? MILJONSTAT­SNING. Nu avsätts en miljon kronor för att höja elevernas kunskapsni­vå.
Bild: BERIT ROALD/TT MILJONSTAT­SNING. Nu avsätts en miljon kronor för att höja elevernas kunskapsni­vå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden