Ttela

Kritik mot dubbla signaler om asyl

- MARIA DAVIDSSON/TT PETER WALLBERG/TT

Läget är låst, men EU siktar fortfarand­e på en överenskom­melse om ett nytt asylsystem i juni. Den kommer lägga grunden för Sveriges framtida migrations­politik. Men ger också utrymme för politiskt bråk.

På tisdag möts EU:S migrations­ministrar en sista gång före Eu-toppmötet i slutet av juni. Förhoppnin­gen är att de ska ta ett steg närmare en lösning, så att Euledarna sedan kan enas på sitt toppmöte. Hittills har förhandlin­garna dock gått trögt. Den stora knäckfråga­n är hur Eu-länderna solidarisk­t ska fördela asylsökand­e mellan sig om ett eller flera av dem utsätts för en stor flyktingvå­g.

EU-REGLERNA KOMMER ATT styra hur Sveriges asylpoliti­k kan utformas. Men det finns ändå utrymme för bråk mellan partierna när de ska enas om nya regler när den skärpta, tillfällig­a asyllagen upphör nästa sommar.

En stridsfråg­a gäller om asylsökand­e ska få permanenta eller tillfällig­a uppehållst­illstånd. Den rödgröna regeringen driver som ensamt land i EU att det ska vara möjligt att ge permanenta uppehållst­illstånd. Moderatern­a är kritiska till det.

– Man säger sig driva en viss politik här hemma och sedan driver man andra i EU. Jag tycker att regeringen sänder dubbla signaler, säger Karin Enström (M).

STATSMINIS­TER STEFAN LÖFVEN (S) säger ofta att Sverige inte kan ha mer generösa regler än övriga EU. Och nyligen presentera­de Socialdemo­kraterna sin nya asylpoliti­k som innebär att den tillfällig­a asyllagen med tillfällig­a uppehållst­illstånd ska gälla tills EU:S gemensamma asylsystem finns på plats. Vad är beskedet till väljarna – vill S att vi ska ha tillfällig­a eller permanenta uppehållst­illstånd?

– Nu intervjuar du mig som Sveriges regering och jag redovisar för dig den svenska ståndpunkt­en, som vi har hämtat i riksdagen. Det är det jag är beredd att kommentera nu, säger migrations­minister Heléne Fritzon (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden