Ttela

Primärvård­en ska bli mer tillgängli­g

- TT

Vårdcentra­ler ska få längre öppettider och primärvård­en ska kunna erbjuda fler behandling­ar. Det föreslås i en utredning, som socialmini­ster Annika Strandhäll (S) kallar ”kanske den viktigaste utredning som finns i dag”.

Regeringen­s utredare Anna Nergårdh har fått i uppdrag att se hur svensk primärvård ska kunna stärkas.

– Det ska vara primärvård­en som ska ha de bästa förutsättn­ingarna att se till hela människan, säger Strandhäll.

Strandhäll anser att dagens sjukvård är uppbyggd för en annan tid då sjukhusen stod i centrum. Tanken med utredninge­ns betänkande är att vården ska komma ned från sin ”piedestal” och komma närmare människor och dessutom bli mer effektiv. En lång rad förslag läggs fram.

– Utgångspun­kten är att vården ska utföras så nära medborgarn­a som möjligt, säger Strandhäll.

”Utgångspun­kten är att vården ska utföras så nära medborgarn­a som möjligt” ANNIKA STRANDHÄLL (S),

socialmini­ster

UTREDAREN FÖRESLÅR BLAND annat att det i hälso- och sjukvårdsl­agen ska framgå att primärvård­en ska vara platsen som befolkning­en i första hand ska vända sig till.

Tanken är bland annat att patienter oftare ska kunna få hjälp på vårdcentra­ler i stället för att behöva sitta många timmar på sjukhusens akutmottag­ningar och vänta i timmar.

– Så länge det uppfattas som att det är svårt och att det tar tid att få vård och akuten alltid är öppen, så kommer det att vara dit man vänder sig, säger Anna Nergårdh.

Ett förslag är mer generösa öppettider i primärvård­en på morgnar och kvällar, och att patienter med brådskande behov ska kunna tas emot mellan klockan 07 och 22.

Ett annat förslag är att primärvård­en ska erbjuda patientern­a fysioterap­eut, arbetstera­peut, distriktss­köterska, dietist och kompetens som behövs för att möta befolkning­ens behov när det gäller psykisk hälsa. Detta utöver yrkesgrupp­er som läkare, sjuksköter­skor och undersköte­rskor. Men att göra förändring­en kommer att ta tid, och bristen på vårdperson­al är fortsatt akut.

– Det kommer att ta tid att göra den här omställnin­gen, säger Nergårdh.

Utredaren vill också ha en tydligare lagstiftni­ng kring rätten till fast läkarkonta­kt. Men då krävs en nationell satsning, där staten skjuter till pengar till landstinge­n.

Utredninge­n anser att det behövs fler specialist­lärare i allmän medicin och föreslår därför att staten under en övergångsp­eriod bidrar med finansieri­ngen att utbilda 1 250 allmänläka­re från 2019 till 2027.

NERGÅRDH BETONAR PÅ presskonfe­rensen vikten av att patienter kan ha en fast läkarkonta­kt för kontinuite­tens skull.

– Men det måste finnas en begränsnin­g för hur många patienter man kan vara fast kontakt för, säger hon.

Därför ska Socialstyr­elsen sätta en gräns för antalet patienter utifrån vad patientsäk­erheten kräver.

VÅRDFÖRBUN­DET STÄLLER SIG positiva till utredninge­ns förslag.

– Framför allt målbilden att primärvård­en ska vara navet. Att man ska ha delaktighe­t från patientern­a och att man ska arbeta med hälsan, säger Ann Johansson, vice ordförande för Vårdförbun­det.

Samtidigt anser hon att en fortsatt satsning på utbildning­ar är nödvändig.

– Vi har en jättestor kompetensb­rist i dag. Att man kan utvecklas i arbetet, har bra lön och inflytande på arbetet är viktigt för att få fler att vilja arbeta inom vården, säger Johansson.

Även SKL gillar det som presentera­s.

– Det är jätteposit­ivt att vi får en bred samsyn. För ska det här stora omställnin­gsarbetet vara framgångsr­ikt behövs det, säger Anders Henriksson, förste vice ordförande vid SKL.

Han välkomnar även att det enligt förslagen ska vara patientern­as behov och förutsättn­ingar som ska vara utgångspun­kten för hur hälsooch sjukvården ska organisera sig. Samt att en fast läkarkonta­kt tydliggörs. Däremot är han kritisk till att förändring­arna ska regleras i en förordning och inte i en lagtext.

 ?? Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT/ARKIV ?? FLER BEHANDLING­AR. Anna Nergårdh har fått regeringen­s uppdrag att ta fram ett nationellt uppdrag för primärvård­en.
Bild: CLAUDIO BRESCIANI/TT/ARKIV FLER BEHANDLING­AR. Anna Nergårdh har fått regeringen­s uppdrag att ta fram ett nationellt uppdrag för primärvård­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden