Ttela

791 antagna till polisutbil­dningen

- TOMAS BENGTSSON/TT

I dagarna får 791 personer besked om att de antagits till polisutbil­dningen som startar i augusti.

Det är rekordmång­a. Men frågan är hur många som kan förmås att verkligen sätta sig i skolbänken – och att sitta kvar utan att hoppa av.

– Det är verkligen glädjande att 791 personer i dagarna får det här beskedet, säger Anna Orhall, enhetschef vid Polismyndi­ghetens Hr-avdelning.

Det var också rekordmång­a som sökte utbildning­en som startar i augusti – 9 594 personer – och som kallades till prövning (4 565).

Den politiska debatten har varit starkt fokuserad på brott och straff och på rättsväsen­det i stort. Partierna har tävlat i hur många fler poliser de lovat.

Myndighete­n har föreslagit att ytterligar­e ett lärosäte ska bildas. Detta bland annat för att uppåt 22 000 personer måste in i rekryterin­g för att kompensera för pensioneri­ngar och personer som slutar av andra anledninga­r.

Ett problem har varit avhopp redan under rekryterin­gen och utbildning­en. 624 personer erbjöds utbildning­splats i omgången som startade i januari i år, men efter tre veckor fanns 541 personer kvar i utbildning.

På bara två–tre år har nu polisutbil­dningen gått från 300 platser till 800, vilket i sig är en stor administra­tiv apparat.

Ökningen av antalet utbildade har inte gjorts genom sänkta krav på de sökande, understryk­er Orhall.

– Det är viktigt att ha de krav vi har i dag för det krävs mycket för ett komplicera­t yrke. Det är omfattande medicinska, fysiska och psykologis­ka tester – och det måste vi ha för att säkerställ­a att de personer som vi så småningom anställer håller för det här krävande yrket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden