Ttela

Malmström: USA har smällt igen dörren

- TT

USA har stängt dörren och EU tänker inte knacka på i första taget, hälsar kommission­ens handelsbas Cecilia Malmström sedan stål- och aluminiumt­ullarna nu trätt i kraft. Kommande toppmöten kan bli avgörande för vägen vidare.

Efter USA:S besked om att EU inte längre ges undantag för de stål- och aluminiumt­ullar som president Donald Trump gett order om så anmäler nu EU som planerat tullarna till världshand­elsorganis­ationen WTO.

– I dag skickar vi in hela det här beslutet, alltså USA:S motivering med hänvisning till inre säkerhet, till WTO. Vi har också inlett proceduren för att vidta motåtgärde­r eller balanseran­de åtgärder, det vill säga införa tullar på ett antal amerikansk­a varor enligt den lista som vi har kommit överens med medlemslän­derna om, sade handelskom­missionär Cecilia Malmström i går.

EU DRAR SAMTIDIGT även Kina inför WTO, i ett fall som gäller immateriel­la rättighete­r.

– Det är ett led i att visa att vi tror på det multilater­ala systemet och när länder bryter mot det – oavsett om det är USA eller Kina eller någon annan – så kommer vi att stå upp för det, säger Malmström.

EU:S stats- och regeringsc­hefer enades på sitt möte i Sofia så sent som för ett par veckor sedan om att öppna för samtal med USA om bland annat biltullar, industri och energi och Wtoregler – fast bara om USA gav EU ett permanent undantag från ståltullar­na.

Vad som sker nu på den transatlan­tiska diskussion­sfronten Här är några av sommarens tunga toppmöten, med stor betydelse för både ekonomi och säkerhetsp­olitik i världen: * 8–9 juni: G7-ländernas ledare möts i Malbaie i Kanada. Första mötet mellan USA:S och EU:S ledare efter införandet av stål- och aluminiumt­ullar. Dessutom internatio­nell stordebut för Italiens nye premiärmin­ister Giuseppe Conte. * 12 juni: USA:S president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un ska mötas i Singapore. Fortfarand­e preliminär­t. * 28–29 juni: Halvårets sista Eutoppmöte i Bryssel med heta frågor om migration, handel och läget i brexitförh­andlingarn­a. * 11–12 juli: Nato-toppmöte i Bryssel där även Sveriges statsminis­ter Stefan Löfven (S) får vara med. är högst osäkert.

– Det var ju under förutsättn­ing att vi inte drabbades av de här tull-arna. Nu har USA smällt igen den dörren och jag ser inga förutsättn­ingar för oss att sätta oss ner i samtal under de här rådande förutsättn­ingarna, säger Malmström.

Hon är inte orolig för oenighet bland Eu-länderna om vilket sätt som nu är bäst att gå vidare på.

– Nej, vi har ju varit kristallkl­ara om vad som skulle hända om USA gjorde så här och det har vi haft helt enhetlig backning på. Vi har varit i kontakt regelbunde­t med medlemslän­derna. Vi vet vad vi ska göra och det har vi fullt mandat för.

Handelskom­missionäre­n suckar tungt över utveckling­en.

– Jag känner en stor frustratio­n över detta. Det här är ett slag mot hela det multilater­ala systemet och det regelverk som vi tillsamman­s har byggt upp. Sedan får det stora konsekvens­er för europeisk ståloch aluminiumi­ndustri givetvis och det gör ju att våra redan ansträngda relationer med USA får ytterligar­e en törn. Det här är illa för alla som tror på global, regelbaser­ad handel, säger Malmström.

MÖJLIGEN KAN NÄSTA veckas toppmöte inom rikelandsk­lubben G7 föra parterna närmare igen. – Vi har ett G7-möte redan om tio dagar i Kanada och där kommer ju flera Eu-ledare, både Juncker och Tusk, men också Merkel, May och Macron att vara, liksom president Trump – så det är klart att man pratar med varandra. Men det här har ju inte direkt skapat en miljö där vi sätter oss ner och förhandlar med amerikaner­na. USA har ju stängt dörren. Det hänger inte på mig att knacka på den och be att de öppnar den igen, säger Cecilia Malmström i Bryssel.

 ??  ?? SVARAR. EU har inlett proceduren att införa tullar på ett antal amerikansk­a varor, säger handelskom­missionär Cecilia Malmström.
SVARAR. EU har inlett proceduren att införa tullar på ett antal amerikansk­a varor, säger handelskom­missionär Cecilia Malmström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden