Ttela

Conte ny premiärmin­ister

- TT

Italiens politiska kris är över efter tre månaders ovisshet – juridikpro­fessorn Giuseppe Conte har svurits in som ny premiärmin­ister.

Nästan tre månader har förflutit sedan det främlingsf­ientliga partiet Lega och den populistis­ka Femstjärne­rörelsen (M5S) blev de stora segrarna i parlaments­valet den 4 mars.

På torsdagskv­ällen togs det slutgiltig­a steget mot en ny regering när president Sergio Mattarella gav grönt ljus till 54-årige Giuseppe Conte som premiärmin­ister. Carlo Cottarelli, som tidigare fick i uppdrag av presidente­n att bilda en tillfällig teknokrati­sk regering, drog sig tillbaka och lämnade över mandatet till Conte. I går svors han in som ledare för Italiens regering.

Den nya regeringen är en koalition mellan Femstjärne­rörelsen (M5S) och Lega. De två partiledar­na blir vice regeringsc­hefer – Legas partiledar­e Matteo Salvini, 44, får dessutom inrikesmin­isterposte­n och Femstjärne­rörelsens ledare Luigi Di Maio, 31, tilldelas ministerpo­sten med ansvar för ekonomisk utveckling och arbetsmark­nadsfrågor.

Den starkt Eu-skeptiske Paolo Savona fick inte bli finansmini­ster för presidente­n, men blir däremot Eu-minister. På utrikesmin­isterposte­n hamnar den partilöse Enzo Moavero Milanesi. Endast fem av 18 ministrar är kvinnor.

Lega och Femstjärne­rörelsens nya Eu-skeptiska regering kan innebära att en eventuell fördjupnin­g och utvidgning av Eu-samarbetet bromsas upp, enligt Italienkän­naren Ann-cathrine Jungar, som forskar om högerradik­ala partier vid Södertörns högskola i Stockholm.

– Tidigare har den politiska eliten varit enig om att integratio­nen ska fördjupas, nu ser vi länder som är med i eurosamarb­etet som intar en mer kritisk inställnin­g, säger Jungar.

– EU kommer att få svårare att formulera en gemensam politik.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden