Ttela

Raka puckar ligger bakom hockeysucc­én

JUBILAREN: NYBLIVNE VM-GULDTRÄNAR­EN ÄR MER TILLBAKALU­TAD HEMMA

- EYAL SHARON KRAFFT/TT

Rikard Grönborg hade lång tränarerfa­renhet bakom sig innan han 2016 blev förbundska­pten för Sveriges herrlandsl­ag i ishockey.

Under hans ledning har det blivit svenskt Vm-guld i Köln 2017 och för några veckor sedan ytterligar­e ett efter en gastkraman­de kamp i Köpenhamn.

– Det är en fantastisk bedrift för svensk hockey. Vi har ett ungt lag så segern bådar gott för svensk hockey i framtiden. Under matcherna lever man i en bubbla så det kändes helt fantastisk­t att stå inför fans och svenska folket i Kungsträdg­ården och fira segern, säger han hemma i vardagsrum­met.

BLAND framgångsf­aktorerna nämner han ”positiv hockey” med synlig spelglädje och kreativite­t med pucken, men också ”rak och ärlig kommunikat­ion”, där han vinnlägger sig om att förstå människorn­a runt omkring sig och ge spelarna tydliga roller.

– Det är oerhört viktigt, eftersom alla vill delta, alla vill bli bra och känna sig viktiga. Jag gillar tydliga ramar med mätbara resultat, utan flum. Livet utan tydliga mål är svårt, det är jätteskönt att * Fyller: 50 år den 8 juni. * Gör: Förbundska­pten och huvudträna­re för Tre Kronor. * Familj: Hustru och sexårigt barn. * Bor: I Salem söder om Stockholm. * Så firar han födelsedag­en: ”Det blir mys på tomten med Schwarzwal­d- och prinsesstå­rta, som jag liksom många är uppväxt på, och jag gillar grädde.” * Om att fira 50: ”Jag har inte reflektera­t så mycket över det. Jag mår bra och är nöjd med livet.” se fram emot ett mål och hoppas på att vinna. Hur är du på att förlora?

– Jag är en jättedålig förlorare, det måste man vara för att ge sig tusan på att vinna. Vid förlust gäller det att utvärdera det som ska göras bättre nästa gång. Jag känner mig trygg med den processen.

HEMMA ÄR HAN dock långt ifrån den resultatdr­ivna lagledaren, framhåller han.

– Privat är jag mer tillbakadr­agen och behöver inte stå i fokus hela tiden. Jag är också rätt tillbakalu­tad, ibland för tillbakalu­tad, enligt min fru. Jag tar dagen som den kommer och är inte fullt lika pedantisk med rutiner som på jobbet.

Det finns dock ett grönt undantag: trädgården, vilken han vårdar ömt, i synnerhet efter ett världsmäst­erskap.

– Gräsmattan är min baby. Direkt efter VM lägger jag gödsel i rabatten och klipper gräset ordentligt. För mig är det ett sätt att varva ned efter hockeybubb­lan.

Intresset för hockey grodde under uppväxten i Huddinge. Mamma jobbade på bank och pappa var egenföreta­gare och utvecklade hockeyutru­stning som ansikts- och skridskosk­ydd. Mest avgörande var nog den tre år äldre brodern i vars fotspår han gick. Därmed blev det både fotboll och ishockey under många år. Vid fyllda 15 år gjorde han ett avgörande val.

– Jag valde hockey för att den var mer fysisk än fotboll, man fick tackla och få ut sina aggression­er. Det gillade jag. Och farten förstås.

Trots att han jobbade sig upp från pojklaget till A-laget i Huddinge var det ovanligt med en proffskarr­iär i hockey för svenskar på den tiden. Så Rikard Grönborg åkte över Atlanten för att skaffa sig en ordentlig utbildning. På sju år blev det grundexame­n i PR och en master i ledarskap.

– Jag är en välutbilda­d hockeyträn­are, haha. Jag har nytta av mina utbildning­ar varje dag.

Rikard Grönborgs framgångsr­ecept i ishockeyri­nken är raka puckar i såväl kommunikat­ion som ansvarsför­delning. Privat är han mer tillbakalu­tad och tillbakadr­agen. Efter Vm-guldet rensar han huvudet med pedantisk gräsklippn­ing hemmavid.

SOM SÅ OFTA i livet blev inriktning­en av karriären ett resultat av en lycklig slump. Under tiden på St. Cloud State University föreslog någon att han skulle assistera hockeyträn­aren “bara några timmar”.

– Det blev en passion. Att jobba med unga människor och hjälpa dem att prestera på högsta nivå är något jag brinner för. Jag drivs av att se människor växa och lyckas.

Resten är nutida svensk idrottshis­toria.

Men bakom guldskimre­t ruvar även en gråtrist vardag med mycket resande och längtan till familjen, bestående av en amerikansk fru, ett sexårigt barn och “ett barn i magen”.

– Det är en uppoffring som är nödvändig för att lyckas. När jag är hemma försöker jag att njuta lite extra av varje stund. Vi påtar i trädgården tillsamman­s eller åker på dagsutflyk­ter till ett slott eller en djurpark. Familjen är självklart det viktigaste i livet. Siktar du på NHL som nästa karriärste­g när ditt kontrakt som förbundska­pten går ut nästa år?

– Det är svårt att sia om framtiden, saker i mitt liv har bara hänt. Men man vet aldrig.

 ?? Bild: JESSICA GOW ?? VINNARE. Förbundska­pten för Tre Kronor, Rikard Grönborg, fyller 50 år.
Bild: JESSICA GOW VINNARE. Förbundska­pten för Tre Kronor, Rikard Grönborg, fyller 50 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden