Ttela

Nahid Persson gjorde

-

Hon trodde att hon hade hittat mannen i sitt liv. Men snart förstod Nahid Persson att Anders Rosén inte bara dejtade henne, utan även 23 andra kvinnor. Nu ställer hon honom till svars i sin dokumentär.

– Han är så bra på att avfärda saker. ”Det de säger är inte sant” sa han och han är så otroligt trovärdig när han säger sånt, förklarar den prisade dokumentär­filmaren Nahid Persson över telefon när jag når henne mitt i lunchen.

Samtidigt erkänner hon att hon inte var riktigt villig att lyssna på omgivninge­ns varningskl­ockor, eller sina egna, utan hellre stängde av:

– Jag undvek till och med att träffa vissa vänner som jag trodde skulle råda mig att göra slut.

Nahid Persson, 57, föddes i Shiraz Iran och kom som flykting till Sverige efter den iranska revolution­en 1979. Hennes mest kända dokumentär­er, som även visats i SVT, är Prostituti­on bakom slöjan, Fyra fruar och en man och självbiogr­afiska guldbaggen­ominerade Drottninge­n och jag som öppnade Göteborgs filmfestiv­al 2008.

I sin självbiogr­afi Alltid i mitt

hjärta från 2011 skriver hon om sitt liv inklusive tiden som aktivist och upproren först mot shahen, sedan mot Khomeini och flykten via Dubai till Sverige.

I BIOAKTUELL­A dokumentär­en Anders, jag och hans 23 andra kvinnor låter hon än en gång kameran spegla det egna livet. Den här gången är hon på jakt efter en ny seriös relation efter sin skilsmässa. På dejtingapp­en Tinder träffar hon tennisträn­aren Anders Rosén, som verkar snygg, trevlig, charmig och generös. De inleder snabbt passionera­d relation.

– Jag trodde att jag hade träffat mannen i mitt liv. Allt verkade nästan för bra för att vara sant, och det var det också. Han sa att jag var hans första dejt sedan han separerat för två år sedan, och att han inte hade haft sex med någon före mig. Jag föll för hans öppenhet och ärlighet.

Efter tre veckor blev Nahid Persson medbjuden på ett födelsedag­skalas och presentera­des för Anders vänner. Det kändes bra, men när han lade ut en bild på sig själv från festen fylldes kommentars­tråden snabbt med pussar och smileys från en mängd andra kvinnor.

Nahid Persson, som kände sig illa till mods, tog kontakt med en av kvinnorna, som kallat Anders för ”hjärtat”. Sanningen uppdagades: Anders Rosén dejtade 24 olika kvinnor på samma gång.

– Jag blev både arg och chockad, sedan mådde jag dåligt, när vetskapen om sveket var färsk. Jag trodde att jag skulle vara immun mot mina egna känslor i och med att jag gjorde en dokumentär om relationen. Men så var det inte. Det har varit jobbigt hela tiden. Hur kom det sig att Anders gick med på att medverka i filmen?

– Jag blev själv förvånad över att han tackade ja. Jag planerade först att anlita en skådis i hans ställe och göra en dramadokum­entär, säger Nahid Persson.

– När han ville vara med, sa han att det var för att jag var en så speciell person, och att han aldrig hade känt en liknande trygghet med någon annan. Eftersom jag inte kände honom så väl då, som jag gör nu, så trodde jag på honom. Nu efteråt så tror jag bara att det handlade om uppmärksam­het. Att han inte kunde motstå frestelsen att få stå i centrum.

Nahid Persson hjälpte Anders Rosén att börja i terapi. De flyttade ihop, filmen blev deras gemensamma ”bäbis” och han lovade att sluta träffa andra kvinnor. Ett löfte som visade sig vara svårt att hålla.

– I dag kan man säga att vi har skapat det här barnet tillsamman­s, alltså filmen. Men jag har ensam vårdnad, skämtar Nahid Persson trots sin uppenbart smärtsamma upplevelse.

ATT TRÄFFA KVINNOR som hon delat samma man med var väldigt konstigt, berättar hon.

– Jag hade aldrig ens fantiserat om att det kunde bli så. Plötsligt träffar jag den ena kvinnan efter den andra och får veta att de också har legat med Anders.

 ??  ?? FÖR BRA FÖR ATT VARA SANT. Ja det var det också. Tinder-dejten Anders Rosén visade sig leva ett dubbelliv. Genom att ljuga, bedyra och charma dem alla En av dem var filmregiss­ören Nahid Persson.
FÖR BRA FÖR ATT VARA SANT. Ja det var det också. Tinder-dejten Anders Rosén visade sig leva ett dubbelliv. Genom att ljuga, bedyra och charma dem alla En av dem var filmregiss­ören Nahid Persson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden