Ttela

Film om sveket

- MARIA DOMELLÖF-WIK

Kvinnorna skapar en gemensam Facebookgr­upp där de diskuterad­e vad de varit med om. Några är rasande på Anders, kallar honom psykopat och sol-och-vårare. Nahid Persson gör både Anders och filmen till sina projekt, och har ibland svårt att växla mellan den profession­ella och den privata Nahid.

– Jag trodde att jag kunde fixa honom, men så blev det inte. Till slut bestämde jag mig för att jag inte orkade mer, jag tröttnade på att hjälpa honom att försöka förändras.

Vad har du för slags kontakt med Anders idag?

– Han är fortfarand­e ”på”, sms:ar och vill träffas. Han säger att han älskar mig, att han köpt ringar åt oss, och att jag är den enda för honom. Men allt det rinner av mig. Nyligen bjöd han mig på sin 50-årsfest, men jag ville inte gå. Under kalaset skickade han sms om att han längtade efter mig, Samtidigt fick jag bilder från festen, där han gick runt med en blondin!

Har han sett dokumentär­en?

– Ja, och han tackade mig. ”Det här var en ögonöppnar­e för mig” sa han, och ”tack för att du skonade mig!”. Han tyckte att jag hade varit snäll, att filmen ger en snäll bild av honom, eftersom jag uteslutit vissa detaljer ur hans privatliv av hänsyn till hans närstående. Hur klarade du av att hantera dina känslor samtidigt som du filmade?

– Det var jobbigt, och jag vet fortfarand­e inte om jag verkligen har hanterat det. Men det hjälpte att tänka att om jag tvingades välja mellan kärleken och filmen så kom filmen ändå i första hand.

SJÄLVKLART FICK HON ändå panik ibland, säger Nahid Persson.

– Hjälp nu kommer alla att kunna se det här, kunde jag tänka. Det här är mitt privatliv. Jag sökte en man, det gick inte så bra. Samtidigt: vad har jag att förlora på att berätta?

Hur ser du på Tinderdejt­ande i dag?

– Jag tänkte att jag är ju smart och att något sådant här aldrig skulle kunna hända mig. Misstaget var att jag trodde att de jag träffade var ärliga. Man måste verkligen vara försiktig så att man inte tar för givet att andra fungerar likadant som man själv. Tyvärr har Tinder blivit en marknad där många män lurar till sig sex.

Din dokumentär kan ju verka avskräckan­de för den som vill pröva att ”svajpa höger”?

– Ja, och det tycker jag att man ska bli. Hellre det än att du blir lurad, för det har varit en fruktansvä­rd upplevelse.

Är Tinder ett avslutat kapitel för dig nu?

– Ja, för min del är det avslutat, även om det inte behöver vara fel för andra. Det vore fantastisk­t om jag kunde klicka med någon i det verkliga livet, men att träffa någon är inte självklart och tar tid. Så det gäller att ha tålamod.

Vad har du lärt dig under arbetet med filmen?

– Att inte vara så godtrogen och att aldrig planera ett liv tillsamman­s med någon lika snabbt igen. Jag tvingades upptäcka en hel värld som jag inte trodde fanns. Anders kompisar uppmuntrar hans beteende, och säger att de förstår att kvinnor faller för honom. Det blir nästan som om de ger heroin till en heroinist.

– Så många killar som nätdejtar lurar tjejer i alla olika åldrar. Deras syn på kvinnor är förnedrand­e, och de diskussion­er de har sinsemella­n. De ser kvinnor som rena sexobjekt. De flesta är gifta eller sambos med barn, och de håller på med det här vid sidan av sin relation. Deras fruar vet kanske ingenting om detta. Tänk att det här sker helt öppet, i det moderna, frigjorda, jämställda Sverige.

 ?? Bild: FOLKETS BIO ?? lyckades han manipulera 24 kvinnor.
Bild: FOLKETS BIO lyckades han manipulera 24 kvinnor.
 ??  ?? STÄLLS TILL SVARS. I dokumentär­en Anders, jag och hans 23 andra kvinnor bearbetar regissören Nahid Persson att hon blivit lurad på Tinder. Anders Rosén medverkar själv i dokumentär­en där han försöker förstå sitt eget beteende.
STÄLLS TILL SVARS. I dokumentär­en Anders, jag och hans 23 andra kvinnor bearbetar regissören Nahid Persson att hon blivit lurad på Tinder. Anders Rosén medverkar själv i dokumentär­en där han försöker förstå sitt eget beteende.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden