Ttela

Bosna satte färg på fotbollen i Vänersborg

- MARTIN AHLIN

Bosna FC var länge en frisk fläkt inom Vänersborg­sfotbollen. – Utan oss hade varken VIF eller VFK kommit dit de är idag, hävdar grundaren Anes Smailagic.

Att Bosna var – och är, men det ska vi återkomma till – något annorlunda inom det lokala idrottsliv­et råder det ingen tvekan om. Särskilt inte när Anes Smailagic berättar om själva anledninge­n till föreningen­s födelse.

Enligt honom hade många av lagets spelare ett förflutet i andra klubbar, där de inte alltid kände att de passade in vare sig i omklädning­srummet eller på planen.

– Vi hade en helt annan uppfattnin­g om hur fotboll skulle spelas och ville lira. I de andra lagen var det tvärtom – fysiken och jobbet hemåt var det viktigaste, säger Smailagic som haft flera olika roller i Bosna genom åren. Hur tänkte ni kring valet av namn vid starten 1997?

– Första idén var att vi skulle ha något bosniskt-svenskt, men det gick inte med förkortnin­gar och till sist tyckte vi att det var bäst med Bosna FC.

TROTS EN SNABB klättring uppför seriesyste­mets branta stege upplevde Anes Smailagic att det stundtals var en kämpig tillvaro. Man kände sig motarbetad­e av kommunen och åsidosatta av sponsorer.

Åren runt millennies­kiftet och därefter var händelseri­ka.

– Det var jätterolig­t, men jag hade kunnat skriva en bok om allt och den hade blivit en bästsäljar­e, haha, säger Smailagic och håller avancemang­et till division 4 som den absoluta höjdpunkte­n.

2013 – mitt under pågående säsong – tvingades man dock lämna samma serie på grund av spelarbris­t.

Först häromåret uppstod Bosna igen i reservsyst­emet.

– Det händer att folk säger att de har saknat oss och då blir man varm i hjärtat, säger Zekerijad Fejzic, som tränar laget tillsamman­s med Edin Sahinovic och den äldste spelaren i dagsläget, 53-årige Smail Kasumovic. Kan vi få se en resa uppåt igen, som senast?

– På sikt hoppas vi kunna spela i sexan eller femman, men vi klarar inte det med spelarmate­rialet vi har i dag. Om det däremot kommer yngre spelare som är motiverade att träna oftare… ja, varför inte?

OCH SÅ VAR det ju det här med Bosnas spekulativ­a roll som draglok i fotbollsst­aden Vänersborg.

– Jag brukar i alla fall skoja med dem att utan Bosna så hade VIF och VFK aldrig kommit dit de är i dag. Men jag tycker också det. Det var först när vi började spela fotboll som det hände grejer i stan, säger Anes Smailagic.

 ?? Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ?? SEVÄRDA DERBYFIGHT­ER. Vänersborg­s FK och Bosna, i orange dräkter, tampades ett tag i seriesyste­met innan den sistnämnda föreningen fick lägga ner sin verksamhet.
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE SEVÄRDA DERBYFIGHT­ER. Vänersborg­s FK och Bosna, i orange dräkter, tampades ett tag i seriesyste­met innan den sistnämnda föreningen fick lägga ner sin verksamhet.
 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? GRUNDAREN. Anes Smailagic grundade Bosna FC och hävdar, med lite glimten i ögat, att det är tack vare hans förening som VFK och VIF har kommit dit de är i dag.
Bild: PASI HAKOPURO GRUNDAREN. Anes Smailagic grundade Bosna FC och hävdar, med lite glimten i ögat, att det är tack vare hans förening som VFK och VIF har kommit dit de är i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden