Ttela

Delfinfors­kning kan leda till bättre ultraljud

- TT

För att ta reda på mer om delfiners kommunikat­ion krävs avancerad teknik. Och nu har forskare tagit fram en algoritm som inte bara kan leda till mer kunskap om delfiner utan även till effektivar­e ekolod och skarpare ultraljuds­bilder inom sjukvården.

För några år sedan gjordes upptäckten att det ultraljud som delfiner skickar ut för att ekolokalis­era inte bara består av en signal utan två sammanvävd­a ultraljuds­strålar.

– Nu har vi upptäckt att strålkompo­nenterna inte kommer samtidigt. Den ljusa kommer lite senare, efter den lägre. Det är ytterligar­e en pusselbit i hur ljudet genereras. Men vi vet inte hur ljudet formas, säger Josefin Starkhamma­r, doktor i elektrisk mätteknik vid Lunds tekniska högskola (LTH).

Det här tros hjälpa delfinen att snabbt kunna uppfatta exempelvis hastighete­n hos ett byte som närmar sig eller är på väg bort. Men om det är exakt så har forskarna ännu inte kunnat ta reda på.

För att komma vidare har Josefin Starkhamma­r tillsamman­s med Maria Sandsten och Isabella Reinhold, professor respektive doktorand i matematisk statistik vid LTH, jobbat fram en algoritm som kan användas vidare för att studera delfiners ekolokalis­ering. Och förhoppnin­gen är fler vinster än så.

– Vi ska undersöka om algoritmen kan användas i ultraljuds­maskiner som används för människor för att göra bilderna mer noggranna och högupplöst­a. Kanske att man kan se tunna saker på ett större djup än i dag, säger Josefin Starkhamma­r.

Hon tror att algoritmen har potential att bli allmänt accepterad inom delfinfors­kningen.

– Vi hoppas att det blir en ny standardme­tod som de flesta anammar och använder, vi ska göra den så lättanvänd som möjligt.

Men drömmarna slutar inte där. Det finns fler användning­sområden där algoritmen skulle kunna användas. Som exempelvis vid oförstöran­de provning, något man använder sig av bland annat vid vägbyggen för att slippa borra hål i marken för ett resultat.

Studien publiceras i den vetenskapl­iga tidskrifte­n Journal of the Acoustical Society of America.

 ?? Bild: CHRIS O’MEARA ?? PRATAR. Med hjälp av en algoritm har forskare kunnat förstå än mer i delfiners komplexa kommunikat­ion.
Bild: CHRIS O’MEARA PRATAR. Med hjälp av en algoritm har forskare kunnat förstå än mer i delfiners komplexa kommunikat­ion.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden