Ttela

Torka kan drabba skörden

NYHETER: Efter en ovanligt torr maj längtar många lantbrukar­e nu efter regn. ”Det är för tidigt att tala om någon kris men läget är ganska oroväckand­e”, säger växtodling­srådgivare­n Johan Jacobsson.

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se LANTBRUK

Om bristen på regn fortsätter att hålla i sig kan det ställa till problem för lantbruket­s skördar. – Det är för tidigt att tala om någon kris men läget är ganska oroväckand­e, säger Johan Jacobsson, växtodling­srådgivare på Hushållnin­gssällskap­et i Vänersborg.

Det har varit onormalt torrt och varmt under hela maj och för många lantbrukar­e i länet står nu regn högt på önskelista­n.

– Bristen på regn i kombinatio­n med värmen innebär att skördepote­ntialen minskar för höstsäd, raps och vallodling. Även utveckling­en av vårsäden riskerar att stressas. Men det varierar, många vårsädesfä­lt i området är fina och har klarat sig bra, säger Johan Jacobsson.

Värmen innebär också att en del insekter, till exempel bladlöss och rapsbaggar frodas – men å andra sidan minskar risken för svampangre­pp.

– Det är varmare och torrare än vad som är optimalt, men det kan ändra sig när som helst. Men får vi inget regn i sikte kan läget bli besvärligt framförall­t för betes- och gräsodling och vallväxter, säger Johan Jacobsson.

Anders Andersson, Lrf-ordförande i Mellerud, odlar själv stråsäd och är tacksam för regnet som kom i måndags.

– Det har varit hysteriskt torrt men så kom det ju lite regn som räddade situatione­n. Men det hade inte varit fel med 10-20 millimeter till. Det är långt kvar av året men om juni och juli fortsätter i samma stil som maj då blir det inte mycket till skörd.

Han tycker att det är för tidigt att sia om huruvida årets totala skörd kommer att påverkas, men tycker inte att det finns anledning att oroa sig redan.

– Generellt är förutsättn­ingarna ändå ganska skapliga. Lättare och mer torkkänsli­ga jordar kan nog ha det lite mer ansträngt men än så länge tror jag inte att något har torkat bort.

För lantbrukar­e som odlar frukt, bär och grönsaker är det uteblivna regnet än så länge inget bekymmer.

– Men mjölk- och köttproduc­enter som odlar gräs har precis klarat första skörden och håller på att gödsla för andra, så de vill förstås ha regn, säger Anders Andersson.

ENLIGT ERIK RINDESKÄR, meteorolog på vädertjäns­ten Foreca, finns det ännu inget regn i sikte i TTELA:S område och värmen kommer att hålla i sig in i nästa vecka.

– Tittar vi tio dagar framåt ser vi i princip ingen nederbörd alls. Möjligen någon enstaka lokal skur, men inga kraftiga åskskurar som ger större nederbörds­mängder. Det skulle nästan behövas en riktig lågtrycksp­assage för att vi ska få det regn som behövs, säger han.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? LANTBRUK. ”Bristen på regn i kombinatio­n med värmen innebär att skördepote­ntialen minskar för höstsäd, raps och vallodling”, säger Johan Jacobsson från Hushållnin­gssällskap­et.
Bild: STEFAN BENNHAGE LANTBRUK. ”Bristen på regn i kombinatio­n med värmen innebär att skördepote­ntialen minskar för höstsäd, raps och vallodling”, säger Johan Jacobsson från Hushållnin­gssällskap­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden