Ttela

Årets skatteåter­bäring runt hörnet

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

NYHETER: I morgon börjar skatteåter­bäringen betalas ut. Familjeeko­nomen tipsar om flera saker att göra med pengarna.

På tisdag börjar andra vändan av skatteåter­bäringen att betalas ut. Vad man ska göra med pengarna behöver inte alltid vara en självklarh­et. TTELA har pratat med en familjeeko­nom som ger några goda råd.

– Det är väldigt lätt att pengarna blir en del av den allmänna sommarkons­umtionen och inte ger dig något extra alls, säger Sharon Lavie är familjeeko­nom på Ikano Bank.

DEN 5-6 JUNI får de som anmälde sitt bankkonto och deklarerad­e digitalt senast den 2 maj sina skattepeng­ar. Sharon Lavie tipsar om hur man kan tänka för inte låta pengarna rinna mellan fingrarna.

– Det allra viktigaste är att man har en plan. Att man tänker till och funderar över sin ekonomi. Det kan vara nödvändigt att gå tillbaka och se över sin ekonomi hur den varit det senaste året. Om man haft det svårt ekonomiskt och behövt ta ett lån eller har lån sedan tidigare kan det vara en god idé att försöka betala av eventuella krediter och lån. Då sänks kostnadern­a för räntan och även återbetaln­ingstiden. Det ger också mer utrymme i den dagliga ekonomin och kan ge effekt flera månader framöver, säger Sharon och fortsätter:

– OM MAN inte har några lån eller dylikt kan det vara smart att starta ett buffertspa­rande. Ett konto som man kan ta ifrån ifall något oväntat händer, säger Sharon.

Spara eller spendera - alternativ­en är flera. Långsiktig­t sparande är också något Sharon tar upp, men det råd hon flera gånger kommer tillbaka till är att man alltid ska

Fakta: Då kommer skatteåter­bäringen

April: De som skaffade digital bredlåda senast den 28 mars, deklarerad­e i appen eller e-tjänst utan att ändra eller lägga till något senaste den 28 mars och anmälde konto senast den 23 mars.

Juni: De som deklarerad­e i e-tjänst, appen, via telefonen eller sms och anmälde konto senast den 2 maj.

Augusti: De som inte är företagare och deklarerad­e på papper eller inte har anmält konto.

September: De som är företagare (enskild näringsver­ksamhet eller delägare i aktie- eller handelbola­g) och deklarerad­e på papper eller inte har anmält konto. Tidpunkter­na gäller dig som bara har godkänt din deklaratio­n eller har gjort ändringar som Skatteverk­et godkänt. källa: Skatteverk­et försöka ha en tanke bakom.

– Oavsett vad man använder pengarna till kan det vara smart att sätta in skatteåter­bäringen på ett separat konto. När alla pengar hamnar på lönekontot och allt blandas ihop ser man sällan småutgifte­rna som får saldot att sakta tunnas ut. När man vill göra något så är det helt plötsligt mindre pengar på kontot än man tänkt.

DE SOM DEKLARERAD­E tidigt via sin digitala brevlåda fick sina pengar i april. Men det finns även de som gjort ändringar i deklaratio­nen som inte godkänts än. De får inte sina pengar i juni utan i början av augusti. Detsamma gäller personer som deklarerat på papper eller inte anmält något bankkonto innan den 2 maj.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden