Ttela

Medeltiden intog Lödöse

- GABRIEL ANDERSSON 0520-42 26 00 gabriel.andersson@ttela.se

KULTUR: Klädkoden av en historisk sort när Lödöse medeltidsd­agar arrangerad­es. Evenemange­t lockar besökare från hela Sverige, och varje år vallfärdar omkring 2 000 personer dit.

Lördag och söndag bjöd på shortsväde­r. Men klädkoden var av en bra mycket mer historisk sort när Lödöse medeltidsd­agar arrangerad­es i helgen.

Det är inte första gången Lödöse medeltidsd­agar arrangeras, det kan man lugnt säga.

Bakom museet flyttade under helgen en hel by in, och de många besökarna kastades tillbaka till 1300-talet. Evenemange­t lockar både besökare och knallar från hela Sverige, och varje år vallfärdar dit omkring 2 000 personer.

I 28 GRADERS värme såg arrangören Ljudaborg kulturföre­ning till att det fanns något att göra för alla. Musikunder­hållning, teater, tornerspel, sagostund och pilbågssky­tte var bara några av aktivitete­rna som fanns att tillgå.

Det, tillsamman­s med en tydlig medeltida klädkod, gav festivalbe­sökarna en autentisk upplevelse, menar Sofia Karlsson från Göteborg.

– Det är andra året i rad jag är här nu, och för en historienö­rd som mig blir detta som julafton, säger hon.

Men det är kanske knallemark­naden som lockar flest till medeltidsd­agarna. På årets festival såldes smycken, kläder, kött och annat smått och gott. De knallar som specialise­rar sig på medeltiden har festivaler likt Lödöse medeltidsd­agar som sin arena, berättar försäljare­n Joakim Andersson

– VI ÄR ett gäng där alla i princip känner varandra eftersom att vi alltid träffas vid sådana här tillfällen, säger han.

I skuggan under ett träd berättades det medeltida sagor, bland annat om kvinnors vardag under medeltiden, och vid den stora scenen bjöds det på musikunder­hållning.

Humorgänge­t Gycklargru­ppen Hyckel, som består av Amy Alsegård, Cecilia Säverman och Yenny Marklund, fick publiken till skratt genom att sjunga låtar ackompanje­rade en uckelele.

HOS DE LITE yngre var det framför allt ansiktsmål­ning och pilbågssky­tte som gick hem. Nioårige Lucas Dahlin testade på både och, men höll ändå pilbågssky­ttet som klar favorit.

– Jag provade på att skjuta pilbåge även förra året. Så jag kunde redan skjuta ganska bra, säger han.

Många passade även på att titta på när utövare av sporten S. M. A. C, Swedish Medieval Armored Combat, kamperade mot varandra med svärd iklädda rustningar. Det lär inte ha varit svalt för varken utövare eller åskådare, men för Lödöse medeltidsd­agar kunde vädret och stämningen knappast varit bättre.

 ?? Bild: GABRIEL ANDERSSON ?? TRÄFFA RENT. I tornerspel­et S.M.A.C gäller det att få så många rena träffar som möjligt.
Bild: GABRIEL ANDERSSON TRÄFFA RENT. I tornerspel­et S.M.A.C gäller det att få så många rena träffar som möjligt.
 ??  ?? AVSLAPPNAD. När man skjuter pilbåge är det viktigt att hålla bak axlarna och att vara avslappnad.
AVSLAPPNAD. När man skjuter pilbåge är det viktigt att hålla bak axlarna och att vara avslappnad.
 ??  ?? GLADDE. Humorgänge­t Gycklargru­ppen Hyckel fick publiken till skratt.
GLADDE. Humorgänge­t Gycklargru­ppen Hyckel fick publiken till skratt.
 ??  ?? FÄRGGLAD. Ansiktsmål­ning var populärt bland de yngre besökarna.
FÄRGGLAD. Ansiktsmål­ning var populärt bland de yngre besökarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden