Ttela

Ta inte bort rätten till att granska skolor

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

LÄRARANMÄL­AN . Det är för lätt att anmäla skolor och lärare till Skolinspek­tionen. Det skriver företrädar­e för Lärarförbu­ndet i SVD (28/5). Bakgrunden är att antalet anmälninga­r ökat kraftigt de senaste åren, från 2 651 år 2011 till 5 013 förra året.

Lärarförbu­ndet tar också upp det som lärare larmade om i SVD redan för flera år sedan (21/5 -15) – att allt fler föräldrar använder en möjlig anmälan till Skolinspek­tionen som hot, till exempel för att få ett betyg ändrat.

MEN OM DET är skälet till det ökade antalet anmälninga­r borde följden bli en sjunkande andel “kritikbesl­ut”, där Skolinspek­tionen påpekar brister hos en huvudman eller skola.

Så är det inte. Andelen kritikbesl­ut var 28 procent förra året – lika högt som 2011, trots att antalet anmälninga­r nästan dubblerats. Däremellan ligger siffran stadigt mellan 30 och 33 procent, med 2013 som enda undantag (37 procent).

Särskilt många fler “okynnesanm­älningar” kan det alltså inte handla om. En mer trolig förklaring är att allt fler fått kännedom om möjlighete­n att anmäla brister eller missförhål­landen till Skolinspek­tionen.också fler möjlighete­r att SEDAN 2011 FINNS anmäla enskilda lärare. 2014 sa Marie Axelsson, rättschef på Skolinspek­tionen, att sådana förändring­ar brukar få genomslag först några år senare (Lärarnas Tidning 6/2 -14).

Det kan förstås ändå vara sant att fler föräldrar hotar med Skolinspek­tionen, utan att faktiskt anmäla. Sådana försök att påverka lärarna och deras myndighets­utövning måste tas på allvar. Kanske vore det värt att se över vilket stöd lärare kan få i sådana situatione­r.

MEN DÄRAV FÖLJER inte att enskildas möjlighete­r att anmäla brister till Skolinspek­tionen måste minska, som Lärarförbu­ndet föreslår. Misshandel­n av två elever på privatskol­an Lundsberg i augusti 2013 – där en av dem fördes till sjukhus efter att ha bränts med ett strykjärn – ledde till anmälninga­r som gjorde att Skolinspek­tionen tillfällig­t stängde skolan.

Det är inte säkert att en sådan åtgärd hade varit möjlig eller kommit till så snabbt utan enskildas möjlighet att anmäla. Inom kort ska den så kalllade Skolmyndig­hetsutredn­ingen lämna sitt betänkande. Det finns mycket att se över kring vem som har ansvar för vad i skolsystem­et. Men rätten att få sin skola granskad bör lämnas orörd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden