Ttela

Miljöparti­et har förtjänat sin kris

VAL 2018 . Trots att klimatfråg­an är det som oroar svenskarna mest balanserar MP mot riksdagssp­ärren. Den första mandatperi­oden i regering har gått hårt åt partiet.

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

De hade i alla fall tur med vädret på kongressen. I övrigt är det inte mycket som går partiets väg. Förtroende­t för de båda språkrören är i botten – Lövin rankas sist bland partiledar­na, och Fridolin näst sist. Till råga på allt publicerad­e SVD inför kongressen ett “hemskhetsi­ndex”, där det visar sig att andelen väljare som tycker att Miljöparti­et är hemska dubblerats under mandatperi­oden (25/5).

Förklaring­ar saknas inte. Skandaler kring det förra språkröret Åsa Romson och bostadsmin­ister Mehmet Kaplan har varvats med svekdebatt­er i migrations­frågan och den omtalade försäljnin­gen av Vattenfall­s brunkolsve­rksamheter i Tyskland.

FRAMGÅNGAR INOM MILJÖ- och klimatpoli­tiken, som flygskatte­n och den nya klimatlage­n, har inte förändrat trenden. De höga ambitioner­na och förväntnin­garna på regeringsm­akten har förbytts i krisstämni­ng.

I sådana tider tenderar partier att gå tillbaka till sina rötter. Det är därför Kristdemok­raterna nu hårdsatsar på sjukvård och äldrevård, och Liberalern­a fokuserar på skolfrågor­na. Miljöparti­et är inget undantag.

DET INNEBÄR ATT miljö- och klimatpoli­tiken står i centrum när valrörelse­n drar igång. Under kongressen­s invigning höll alla partiets ministrar korta anföranden. Samtliga handlade om miljön.

Skillnaden mot valet 2014 är tydlig. Då försökte man bredda sig, och erövra såväl skolan och delar av den ekonomiska politiken, “gröna jobb”.

Samtidigt är inte miljöfrågo­rna så smala som de kan verka – åtminstone inte för Miljöparti­et. I nära anslutning till lägre klimatutsl­äpp och plastförbu­d pratar Mp-företrädar­e gärna om minskad konsumtion, förändrat resande och kortare arbetsdaga­r.

Det är en påminnelse om att Miljöparti­et i första hand är ett livsstilsp­arti för såväl gamla “gröna vågare” som yngre, vänsterlut­ande storstadsb­or. Det förklarar också varför partiet har så många skygglappa­r i sina hjärtefråg­or. Man motsätter sig kärnkrafte­n trots att Sverige riskerar att importera koleldad el i energiomst­ällningen.

Klimatbudg­eten har höjts kraftigt, men Konjunktur­institutet har dömt ut sju av åtta satsningar som ineffektiv­a. MP är också starkt skeptiska till genmodifie­rade grödor, trots att det vetenskapl­iga stödet är starkt och de har en mängd positiva miljönytto­r.

NU GÅR PARTIET in i valrörelse­n med en egenskapad och förtjänad kris. Om de överlever behöver de tur med mer än vädret. Och det kommer inte vara på grund av regeringsd­ugligheten, den ibland naiva idealismen eller sakpolitik­en, utan tack vare miljöengag­emanget.

Det är, när allt kommer omkring, Miljöparti­ets stora försonande drag.

 ?? Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT ?? ILLA UTE. Miljöparti­et balanserar på riksdagssp­ärren.
Bild: TOMAS ONEBORG/SVD/TT ILLA UTE. Miljöparti­et balanserar på riksdagssp­ärren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden