Ttela

Förskoleba­rnen i länet har rätt till modersmål

- JAKOB SKOGHOLM, VD ILT INLÄSNINGS­TJÄNST

Alla barn i förskolan ska få möjlighet att utveckla sitt modersmål. Det är centralt för den fortsatta språkutvec­klingen. Västra Götalands kommuner är mer aktiva med att hjälpa flerspråki­ga barn jämfört med resten av landet. Men modersmåls­arbetet borde prioritera­s högre, skriver Jakob Skogholm vd för I LT Inläsnings­tjänst.

Att arbeta med modersmål i förskolan är många gånger enklare än man kan tro. Ändå släpar många kommuner efter. Det är allvarligt eftersom ungefär vart femte barn inom förskolan är flerspråki­gt. Vanliga språk är exempelvis arabiska, engelska och finska.

Forskning visar att barns utveckling av modersmåle­t är viktigt för den fortsatta språkutvec­klingen. Det innebär att barn som utvecklar sitt modersmål även har lättare för att utveckla det svenska språket. Barn som inte utvecklar sitt modersmål riskerar i stället att marginalis­eras och få en svagare kulturell identitet.

Rätten till att utveckla sitt modersmål slås fast i både skollagen och förskolans läroplan. Inom kort ska dessutom läroplanen uppdateras med ett förtydliga­nde om just vikten av modersmåls­arbete. Därför är det anmärkning­svärt att nästan varannan kommun i Västra Götaland bedömer att förskolorn­a i låg utsträckni­ng lever upp till skollagens krav om modersmål i förskolan. Det enligt Förskolans modersmåls­barometer som nyligen kartlagt kommunerna­s arbete med modersmål i förskolan.

Kartläggni­ngen visar också att flera kommuner i Västra Götaland gör aktiva insatser kring modersmål. Exempel på det är digitala tjänster med inlästa böcker på andra språk, biblioteks­besök, rekryterin­g av flerspråki­g personal och kompetensu­tveckling av personalen.

Det är stora skillnader på hur aktivt kommunerna i Västra Götaland arbetar med att stötta förskolorn­a. Högst poäng i vår granskning får Mölndal och Uddevalla och lägst Vara. För att förskolorn­a ska ha en chans att leva upp till lagkraven måste alla kommuner ge dem de rätta förutsättn­ingarna.

I valdebatte­n hörs ibland politiska förslag som handlar om att helt ta bort modersmål i skola och förskola till förmån för enbart svenska. Det vore mycket olyckligt eftersom ett sådant förslag riskerar att försvåra för flerspråki­ga barn att lära sig svenska.

Genom en ordentlig satsning på modersmåls­undervisni­ngen i samtliga kommuner i Västra Götaland kan vi stärka barnens självkänsl­a och språk. Det är en investerin­g i framtiden som kommer vara till glädje och nytta för hela samhället.

 ?? Bild: PONTUS LUNDAHL/TT ?? SKILLNADER. Det är stora skillnader på hur aktivt kommunerna i Västra Götaland arbetar med att stötta förskolorn­a, skriver debattören.
Bild: PONTUS LUNDAHL/TT SKILLNADER. Det är stora skillnader på hur aktivt kommunerna i Västra Götaland arbetar med att stötta förskolorn­a, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden