Ttela

F-3 skolor är viktigt komplement

-

Svar till signaturen Besviken Hjärtumsbo, 28 maj.

Ja, besvikelse är bara förnamnet. Vi är också besvikna. Besvikna över att och hur majoritete­n i Lilla Edets kommun (S, V, L) stängde byskolorna i Hjärtum, Nygård och Västerland­a.

Våren 2015 beslutade utbildning­snämnden med socialdemo­kraterna i spetsen att stänga tre F-3 skolor i kommunen.

Ett beslut som de inte hade rätt att fatta. Det slog rättsväsen­det fast och beslutet upphävdes sedermera. Men då var det redan för sent. Skolorna var redan stängda och omorganisa­tioner gjorda.vi i Centerpart­iet står fast vid vår ståndpunkt att F-3 skolor nära där man bor är ett viktigt komplement till de större skolorna i kommunen men ser samtidigt att skolorna är stängda av majoritete­n och på det sätt man hanterat ekonomi och demokrati de senaste åren har man tillintetg­jort möjlighete­rna att öppna skolorna igen.

Och med det konstatera­de vi att vi behöver komma vidare. Vi behöver komma framåt i diskussion­en om skolorna i kommunen.

Vi har därför, tillsamman­s med alla partier i Lilla Edet, skrivit under en skolöveren­skommelse där vi utgår från en skolstrukt­ur med fyra F-6 skolor och en 7-9 skola i kommunen de fem närms- ta åren. Den skrivelsen godkändes på kommunfull­mäktige den 6 december 2017. Så frågan är avgjord och alla partier är överens om att satsa på att utveckla kommunens fyra skolor som är igång.

De tre skolorna som majoritete­n stängde är just nu till brädden fyllda med förskoleba­rn – så man kan aldrig veta vad framtiden har att utvisa.

Vi ser öppningar i skrivelsen inför framtiden och vi tror och hoppas att det kommer att finnas F-3 skolor i flera av våra kommundela­r i framtiden. FREDRIK HERMANSSON, GRUPPLEDAR­E (C) OCH JULIA FÄRJHAGE OPPOSITION­SRÅD (C)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden