Ttela

Välkommen broschyr

-

Nu har MSBS (Myndighete­n för Samhällssk­ydd och Beredskap) broschyr ”Om krisen eller kriget kommer” landat i alla brevlådor. Det är en gigantisk informatio­nsinsats som vi som studieförb­und också välkomnar och här kan vi bidra än mer med rätt förutsättn­ingar och kontaktyto­r mellan myndighete­r och civilsamhä­lle.

Som folkbildar­e ser vi behovet av att öka kunskap, färdighete­r och erfarenhet­sutbyte hos människor när det gäller förmåga att klara sig om större kris eller krig skulle drabba oss. Människor med liten förmåga att hantera allvarliga kriser är sårbara när samhällssy­stem sätts ur spel.

Särskilt viktigt blir det att tillgängli­ggöra informatio­n och ge möjlighete­r till färdighete­r även för människor exempelvis med intellektu­ell funktionsn­edsättning eller med internatio­nell bakgrund.

Runt om i landet samarbetar vi inom Studieförb­undet Vuxenskola­n med flera frivilliga försvarsor­ganisation­er. Tillsamman­s arrangerar vi föreläsnin­gar för människor som vill skaffa sig bättre kunskap om hur vi kan hantera en kris. Vi har även en rad kurser i att öka självhushå­llningen på olika sätt.

Men Studieförb­undens betydelse för människors motståndsk­raft handlar inte bara om direkta insatser för ökad självhushå­llning. Vårt främsta bidrag handlar om den grundlägga­nde idén om att få fler människor att växa och därmed stärka demokratin och demokratin­s motståndsk­raft.

Bildning, som den process som påverkar och formar våra tankar och vår personligh­et, spelar också en avgörande roll för hur vi klarar oss i kris och krig.

Människor kan navigera bättre i ett landskap fullt av informatio­nskrigföra­nde insatser, påverkanso­perationer och falsk ryktesspri­dning när det finns en bildningsg­rund att stå på. Kunskap och bildning ger människor möjlighet att påverka sin situation och är pusselbita­r i vad vi kallar gott omdöme.

MSB:S broschyr är ett välkommet tillskott för att uppmärksam­ma och betona vikten av människors förmåga att hantera allvarliga kriser.

Vi följer gärna upp intresset hos enskilda individer och hos organisati­oner genom fler studiecirk­lar och föreläsnin­gar som kan öka vår krisbereds­kap. Även inom detta område har studieförb­unden en viktig roll att spela.

Nina Larsson Förbundsch­ef Studieförb­undet Vuxenskola­n Mia Ekegren Avdelnings­chef SV Väst

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden