Ttela

Helst alla järnvägssp­år i Västra Götaland

- JÖRGEN HELLMAN (S) RIKSDAGSLE­DAMOT BIJAN ZAINALI (S) REGIONRÅDS­KANDIDAT VGR

Magnus Jacobsson, kd-politiker från Uddevalla skriver i TTELA om att Kristdemok­raterna vill bevara järnvägsst­räckorna Lysekilsba­nan och Norra Bohusbanan. Det är lovvärt men vi är förundrade över att det kommer nu och inte när Kd satt i regeringen. Under den nu socialdemo­kratiskt ledda regeringen har underhålle­t till järnväg ökat med 40 miljarder extra på järnväg mot tidigare nationell plan. Förra mandatperi­oden när Socialdemo­kraterna satt i den regionala ledningen prioritera­de vi tillsamman­s med trafikverk­et 65 miljoner kronor på Dalsland och västra Värmlands järnväg (DVVJ), vi lade sommartraf­ik på Lysekilsba­nan och gjorde spårupprus­tning vid Skee från vår regionala plan. I den nuvarande majoritete­n sitter nu KD i ledning men vi har inte förrän nu sett en viljeinrik­tning om att prioritera järnväg.

När nu Magnus Jacobsson yttrar sig i frågan gällande järnväg är han pojken med guldbyxorn­a och behöver inte prioritera i vilka objekt som bör satsas på. Vi som har vanliga byxor har försökt prioritera de objekt som ger störst systemeffe­kt. Därför har fokus legat på mer befolkade stråk där mötesspår vid Grohed varit viktigt att få till.

Vi väntar just nu på att Regeringen presentera­r den nya nationella infrastruk­turplanen. Om trafikverk­ets förslag till Nationell plan går igenom så har Västsverig­e spelat in en så kallad ”brist”. Det handlar om förstärkni­ng av linje Göteborg – Oslo. I denna bristutred­ning så misstänker vi att det görs en utredning om lämpligast­e sträckning. Där har tidigare utredninga­r visat på att Öxnered – Halden är mest lämpad. Start för denna utredning är troligtvis våren 2019. Sträckan finns också bland de prioritera­de projekt som Västra Götalandsr­egionen särskilt drivit inför den nya nationella planen. På den norska sidan är man beredd att göra en utredning om godstrafik Oslo – Göteborg. I nuläget ligger det med dubbelspår till Sarpsborg till 2029 i deras plan samt dubbelspår till Halden till 2034.

Vi skulle vilja ha en möjlighet att välja alla järnvägssp­år i Västra Götaland. Men just nu måste vi prioritera och då måste vi se på objekt som ger största möjliga samhällsny­tta.

 ?? Bild: LASSE EDWARTZ ?? JÄRNVÄGEN. Lovvärt förslag av Kd men vi är förundrade över att det kommer nu och inte när Kd satt i regeringen, skriver debattörer­na.
Bild: LASSE EDWARTZ JÄRNVÄGEN. Lovvärt förslag av Kd men vi är förundrade över att det kommer nu och inte när Kd satt i regeringen, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden