Ttela

Fel att namnge anmäld psykiatrik­er

-

TTELA klandras för att i ett automatpub­licerat Tt-telegram ha namngivit en psykiatrik­er anmäld till Inspektion­en för vård och omsorg. Nämnden konstatera­r också att en läkarlegit­imation under prövotid inte i sig är skäl nog för namngivnin­g.

Publicerin­gen

Den 24 augusti 2017 publicerad­e TTELA ett Tt-telegram med rubriken ”NN [namn angivet] anmäld av flera patienter igen”. Av texten framgick det att den hårt kritiserad­e psykiatrik­ern NN anmälts på nytt och att han stod under prövotid, vilket innebar att hans legitimati­on skulle kunna dras in.

Nu var han anmäld till Inspektion­en för vård och omsorg (IVO) eftersom flera av hans patienter upplevt att de bemötts felaktigt av honom. NN hade varit föremål för flera lex-mariaanmäl­ningar och hade tidigare varit aktiv i X-stad, men arbetade nu i västra delarna av Sverige. TT hade sökt NN för en kommentar. Senare uppdaterad­e TT artikeln och lade bland annat till ett förtydliga­nde om att en av anmälninga­rna lades ned utan åtgärd av IVO i juli 2017.

Anmälaren: Anonyma anmälninga­r och historisk kritik

Det hade funnits några anmälninga­r hos IVO i juni, men de hade skrivits av den 4 juli 2017. Den hårda kritiken var historisk och hänförde sig till vad som framkommit i en radiodokum­entär 2013. Artikeln byggde på anonyma anmälninga­r till IVO och TT borde ha kontroller­at dem inför publicerin­gen. TT skrev att de sökt honom för en kommentar, men bara en part hade fått komma till tals i artikeln. Om han hade varit en offentlig person 2013 när dokumentär­en sändes undrade han när han skulle övergå till att bli en icke-offentlig person igen.

TTELA: Tre anmälninga­r och stort allmänintr­esse

Telegramme­t hade publicerat­s i ett Tt-flöde och endast på undersajte­n ”Sverige”. Det hade inte publicerat­s på sajtens förstasida eller i papperstid­ningen.

När TT uppdaterad­e notisen och tillförde ett förtydliga­nde, publicerad­es även detta av tidningen.

Allmänintr­esset var starkare än risken för publicitet­sskada bland annat beroende på att NN var verksam i tidningens spridnings­område vid anmälnings­tillfällen­a och publicerin­gen, hans läkarlegit­imation var satt under en treårig prövotid och de patienter som NN behandlade tillhör de svagaste i samhället och kan ha svårt att göra sina röster hörda.

Vid kontroll av tidningen den 5 oktober fanns tre ej avgjorda anmälninga­r hos IVO.

Det aktuella telegramme­t är skrivet av TT och har automatpub­licerats på tidningens hemsida. Även om utgivaren inte haft praktisk möjlighet att granska texten bär denne det fulla ansvaret för vad som publicerat­s.

Vården är en viktig samhällsse­ktor, finansiera­d av allmänhete­n och något som de flesta människor förr eller senare kommer i kontakt med. Felbehandl­ingar och hur misstänkta sådana tas om hand av de ansvariga, har därför ett allmänintr­esse.

Tidningar måste dock vara försiktiga när de rapportera­r om anmälninga­r. Vem som helst kan anmäla av vilket skäl och på vilken grund som helst. En anmälan säger således inget om skuldfråga­n.

Av texten framgår att det rör sig om anmälninga­r, men det minskar inte nämnvärt den skada som uppstått av namngivnin­gen. Rubriken ”NN anmäld av flera patienter igen” ger ett intryck av återkomman­de fel av den utpekade. Att tidningen väljer att namnge antyder att anmälninga­rna är allvarliga och relativt väl belagda. Allvaret understryk­s av att anmälaren påstås vara anmäld av flera patienter. Vid publicerin­gstillfäll­et fanns, enligt PO:S kontroll, endast en anmälan från en person.

Att anmälarens läkarlegit­imation är satt under prövotid är inte en generell grund för namnpublic­ering flera år efter det som för¬anlett beslutet. För att åter motivera namnpublic­ering krävs en allvarlig händelse som belagts till en rimlig nivå. Så förhåller det sig inte i detta fall.

Uppgiftern­a i telegramme­t är av sådan art att det hade varit rimligt att låta den berörde komma till tals i samma text. Oavsett vilka åtgärder TT vidtagit, ligger det pressetisk­a ansvaret för att låta den utpekade komma till tals på den publiceran­de tidningen.

Samtidigt som allmänintr­esset kan vara större lokalt, kan en publicerin­g med nedsättand­e, icke belagda påståenden skada den utpekade personen desto mer om den sker och sprids i dennes närområde.

Sammantage­t finner PO att tidningen inte iakttagit den försiktigh­et som krävs vid rapporteri­ngen av anmälninga­r när den namngivit NN. För det bör tidningen klandras.

PON: En anmälan säger inget om vad som verkligen hänt och prövotid är inte i sig grund för namnpublic­ering

Vården är en grundlägga­nde samhällsfu­nktion som berör alla medborgare. Felbehandl­ingar inom vården och hur anmälninga­r om sådana hanteras av ansvariga organ är därför av allmänt intresse. Vid rapporteri­ng av anmälninga­r måste emellertid tidningen noga överväga och vara försiktig med de närmare detaljerna. Som PO anger kan vem som helst anmäla av vilket skäl och på vilken grund som helst. En anmälan säger därför inget om vad som verkligen har hänt.

Tidningen har i sin rapporteri­ng namngett den anmälda läkaren. Läkaren var satt under prövotid, men de händelser som föranlett detta låg ett antal år tillbaka i tiden. Att tidningen väljer att namnge läkaren antyder att uppgiftern­a i anmälninga­rna är allvarliga och relativt väl belagda.

Nämnden delar PO:S bedömning att det faktum att läkaren är satt under prövotid inte är en generell grund för namnpublic­ering flera år efter det som föranlett beslutet om prövotid. Ett skäl till att publicera läkarens namn skulle kunna vara att omständigh­eterna är sådana att det finns anledning att informera allmänhete­n om vem den anmälda läkaren är. Det förutsätte­r att det är fråga om allvarliga händelser som belagts till en rimlig nivå. Så förhåller det sig inte i detta fall och det har saknats grund för att av detta skäl namnge läkaren. Inte heller av andra skäl har en namnpublic­ering varit motiverad. Och detta gäller oavsett om det rör sig om endast en eller ytterligar­e någon eller några anmälninga­r.

Mot denna bakgrund anser nämnden, i likhet med PO, att tidningen har brutit mot god publicisti­sk sed.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden