Ttela

Den ”goda” fetman finns inte

- JOHAN NILSSON TT

Det går att vara fet utan att vare sig ha högt blodtryck eller typ 2-diabetes. Men risken att drabbas av en hjärt-kärlsjukdo­m är ändå väsentligt högre, jämfört med om du är normalvikt­ig.

Den slutsatsen drar forskare i tidskrifte­n The Lancet Diabetes & Endocrinol­ogy efter att ha analyserat data från fler än 90 000 kvinnor. Den ”goda” fetman finns inte.

– Vår stora studie bekräftar att metabolisk­t hälsosam fetma inte är ett ofarligt tillstånd, säger en av artikelför­fattarna, Matthias Schulze vid Deutsches Institut für Ernährungs­forschung i Potsdam, Tyskland, till tidskrifte­n.

ATT DET FINNS ett samband mellan övervikt/fetma och hjärt-kärlsjukdo­mar är välkänt sedan tidigare. Hittills har man dock trott att den bakomligga­nde orsaken främst är metabola sjukdomar – som högt blodtryck, höga kolesterol­värden och typ 2-diabetes – som är betydligt vanligare bland överviktig­a och feta, jämfört med normalvikt­iga.

Men vissa personer är feta utan att ha symtom på dessa sjukdomar, vilket har fått vissa experter att prata om den ”hälsosamma” fetman. Att det visst går att vara fet, utan att drabbas av sjukdom och förtida död. Ett kontrovers­iellt påstående som debatterat­s flitigt de senaste åren.

I DEN AKTUELLA studien analyserad­e forskarna förekomste­n av hjärt-kärlsjukdo­mar bland 90 257 amerikansk­a kvinnor som alla deltog i Nurses´health Study, en serie studier som påbörjades 1976 där hälsan bland sjuksköter­skor kartläggs vartannat år.

Deltagarna delades sedan * Ett annat namn för metabola sjukdomar är ämnesomsät­tningssjuk­domar, som rubbningar i omsättning­en av kolhydrate­r, fetter och aminosyror. Bland de metabola sjukdomar som ökar risken för hjärt-kärlsjukdo­mar – som hjärtinfar­kt och stroke – finns högt blodtryck, typ 2-diabetes samt förhöjda kolesterol­värden (blodfetter).

* Högt blodtryck eller hypertoni eller hypertensi­on är en kronisk sjukdom som innebär att trycket i artärerna är för högt. Ett högt blodtryck definieras som om trycket under en längre tid är lika med eller högre än 140/90 millimeter kvicksilve­r (mmhg).

* Många som har högt blodtryck känner ingenting alls, medan andra kan få tydliga symtom som trötthet, illamående, andnöd och/eller huvudvärk.

* Ett högt blodtryck ökar risken för kardiovask­ulära sjukdomar som hjärtinfar­kt, hjärtsvikt och stroke, men också njursjukdo­m och demens.

* Källa: Vårdguiden 1177, med flera in i kategorier beroende på deras kroppsmass­eindex (BMI) och deras metabola hälsa. Det senare utifrån deras blodtryck, kolesterol­värden samt riskfaktor­er för typ 2-diabetes. Sedan kartlade forskarna deltagarna­s eventuella förändring­ar i den metabola hälsan under 30 år, mellan 1980 och 2010.

Den genomsnitt­liga uppföljnin­gstiden var 24 år, under vilken forskarna identifier­ade 6 306 nya fall av hjärtkärls­jukdom, inklusive 3 304 hjärtattac­ker och 3 080 fall av stroke.

Risken för en kardiovask­ulär sjukdom var som allra störst bland de som hade dålig metabolisk hälsa, alldeles oavsett om de var tjocka eller inte. För dem var risken 2,5 gånger större, jämfört med normalvikt­iga utan några metabola sjukdomar

DESSUTOM VISADE DET sig att en majoritet (84 procent) av de som var feta, men metabolisk­t hälsosamma, drabbades av metabola sjukdomar under en 20-årsperiod.

Och den mindre andel som förblev metabolisk­t hälsosam löpte ändå en 57 procents högre risk att utveckla en hjärt-kärlsjukdo­m, jämfört med normalvikt­iga kvinnor utan metabola sjukdomar.

– Att bibehålla den metabolisk­a hälsan är en utmaning för överviktig­a och feta, men även för normalvikt­iga kvinnor. Vår studie understryk­er vikten av att inte utveckla metabola sjukdomar, säger Matthias Schulze.

 ?? Bild: BERTIL ERICSON ?? HÖJD RISK. Feta kvinnor som ändå inte lider av vare sig högt blodtryck eller typ 2-diabetes löper ändå en klart förhöjd risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdo­mar. Arkivbild.
Bild: BERTIL ERICSON HÖJD RISK. Feta kvinnor som ändå inte lider av vare sig högt blodtryck eller typ 2-diabetes löper ändå en klart förhöjd risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdo­mar. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden