Ttela

Ägna sommaren åt utomhuskon­st

KONST: UPPLEV KULTURSVER­IGE UNDER SEMESTERN

- TT

Sedan Kivik Art Centre i fjol fick ett glädjande besked om att den långa rättsliga processen mot grannen Ulf Lundell var avklarad har arbetet på Lilla Stenshuvud börjat igen. Under midsommarh­elgen kommer besökarna att kunna se * Borås konstmuseu­m, 26 maj–23 september: * Årets biennal, den sjätte i ordningen i Borås, har titeln ”A grin without a cat”. Curator för i år är Power Ekroth, och temat för biennalen är den avantgardi­stiska konströrel­sen dadaismen. * 15 konstnärer från nio länder ställer ut verk som pendlar mellan resultatet – det är då konstverke­t ”Nine towers for Jene” invigs.

DEN SYMMETRISK­A skulpturen med nio pelare som sträcker sig mot skyn är ritad av den amerikansk­e konstnären Sol Lewitt, som tillsamman­s politiska och apolitiska uttryck. * Biennalen äger rum inomhus och inomhus i Borås, med verk som placerats mer eller mindre svåråtkoml­igt på husfasader eller tak för att utforska hur konsten påverkar besökaren även om den ter sig osynlig. * Alma Löv Museum of Unexp. Art, med bland andra Dan Flavin, Donald Judd och Robert Smithson var en av galjonsfig­urerna för minimalism­en.

– Konstverke­t är färdigbygg­t, sista raden på tornen är lagd. Nu ska det fogas och ytbehandla­s. Det Östra Ämtervik, 20 juni–2 september: * I år är det 20 år sedan den egensinnig­a konstgårde­n Alma Löv Museum slog upp sina portar. Det uppmärksam­mas med en utställnin­g som rymmer 20 konstnärer, bland andra Niki Lindroth von Bahr, Karin Broos, Jenny Johansson, Anders Sletvold Moe, Lin de Mol med flera, i gårdens många paviljonge­r. Konstverke­n rör sig mellan installati­oner blir så fint och mäktigt, säger Susan Bolgar, projektkoo­rdinator på Kivik Art Centre.

KONSTVERKE­T ÄR INTE bara det första nya verket på Kivik Art Centre sedan 2013, det är också det första verket av Lewitt som uppförs utomhus i Skandinavi­en.

– Vi är vana vid att ha unika verk. Vi har ju till exempel den hittills enda David Chipperfie­ld-byggnaden i Sverige, säger Susan Bolgar.

Ungefär 40 mil nordväst om Kivik har skulpturpa­rken Skulptur i Pilane på Tjörn redan välkomnat sina första besökare för säsongen. och skulpturer, videoinsta­llationer, målningar och fotografi samt träsmide och keramik. * Liksom tidigare år arrangerar Alma Löv Museum även ett antal aktivitete­r, bland annat konserter med Anna Ternheim & Martin Hederos, Isabella Lundgren, Rebecka Törnqvist och Slowgold. * Galleri Andersson/sandström 9 juni–23 september: Här samlas tio konstnärer­s – bland andra Laura Ford, Jaume Plensa, Helgi Gislason och Hedvig Bergman – verk under rubriken ”Universum, etc.”

– I ett landskap som det här, som präglas av historia, nutid och framtid, så blir det de lite större frågeställ­ningarna som väcks till liv. När man ser den obrutna horisonten och jordklotet­s börjningar blir det den typen av frågor snarare än de alldagliga sakerna som gör sig hörda, säger Peter Lennby, konstnärli­g ledare på Skulptur i Pilane.

Ett gigantiskt öra riktat mot havet, en niouddig struktur signerad en mästare inom minimalism­en och en 20-årsjubiler­ande konstgård som presentera­r 20 konstnärer. Det är några axplock ur sommarens utbud av konstutstä­llningar.

ETT VERK SOM redan har blivit omtalat bland Pilanes besökare är konstnären Per Svenssons ”Ocean audioscope” – en gigantisk tratt belägen högst upp på en av parkens utsiktspun­kter som likt ett öra fångar upp vågljud från Västerhave­t.

– Vad man hör för ljud kan bero på omständigh­eterna, men man hör vågljud och även radioljud från danska väderrappo­rter och lite annat, säger Lennby.

BORÅS INTERNATIO­NELLA SKULPTURBI­ENNAL

* Tre av den spanske konstnären Jaume Plensas ansiktsfor­made skulpturer installera­s på Djurgården i Stockholm – en av dem mitt i Djurgårdsb­runnskanal­en. * Varenda ton av de sju meter höga skulpturer­na har fraktats från konstnären­s studio i Barcelona. Plensas konst finns även represente­rad på Artipelag i sommar, på utställnin­gen ”Omvägar” som invigs den 7 juni.

”A NOWHERE GIRL FROM A NOWHERE LAND”

”JAUME PLENSA AT DJURGÅRDEN”

 ?? Bild: PETER LENNBY ?? LYSSNA PÅ HAVET. Konstverke­t ”Ocean audioscope”, med konstnären Per Svensson hängande i ena änden, fångar upp ljudvågor från Västerhave­t från sin plats i Pilane skulpturpa­rk på Tjörn.
Bild: PETER LENNBY LYSSNA PÅ HAVET. Konstverke­t ”Ocean audioscope”, med konstnären Per Svensson hängande i ena änden, fångar upp ljudvågor från Västerhave­t från sin plats i Pilane skulpturpa­rk på Tjörn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden