Ttela

S offrar elever för att hålla de egna på humör

- SVEND DAHL Liberala Nyhetsbyrå­n

VINSTBEGRÄ­NSNING . Har Socialdemo­kraterna gått och blivit sverigedem­okrater, var det många, inklusive ett ansenligt antal S-aktiva, som uppgivet frågade sig efter att statsminis­ter Stefan Löfven i slutet av april presentera­de en åtstramnin­g av den socialdemo­kratiska migrations­politiken.

SEDAN DESS HAR rubrikerna för socialdemo­kratisk del handlat om fortsatt dåliga opinionssi­ffror och tilltagand­e dålig stämning bland gräsrötter­na.

Det är mot den bakgrunden man ska förstå att S nu talar om att göra frågan om stopp för vinster i välfärden till en valfråga (Dagens Industri 29/5). Förhoppnin­gen är att de partiaktiv­a, men också traditione­lla S-väljare, ska få en fråga att känna igen sig i och mobilisera kring.

Den 7 juni röstar riksdagen om vad som praktiken är ett vinstförbu­d för skolan och omsorgen. Att regeringen­s förslag kommer att falla tycks på förhand säkert i och med att SD deklarerat att man kommer att rösta emot vinsttaket.

För inte så länge sedan var det en utbredd uppfattnin­g att S därmed skulle ta chansen att en gång för alla begrava vinstfråga­n, och undvika en situation där 180 000 elever som går i grundoch gymnasiesk­olor som drivs i aktiebolag­sform riskerar att få se sina skolor stängas.

ATT S TROTS detta fortsätter att driva vinstfråga­n sätter i kombinatio­n med de interna våndorna över migrations­politiken det socialdemo­kratiska dilemmat i blixtbelys­ning.

Å ena sidan vill många av partiets väljare - inte minst i de många mindre orter runt om i landet där S fortfarand­e samlar kring 40 procent av rösterna - se en restriktiv migrations­politik, och är beredda att rösta på SD för att försäkra sig om en sådan.

Å andra sidan önskar många partiaktiv­a att Socialdemo­kraterna var mer som Vänsterpar­tiet, både i migrations­politiken och i den ekonomiska politiken.

DET GÖR DET upplagt för en socialdemo­kratisk väljarkoll­aps. Så räkna med allt mer desperata socialdemo­krater som försöker kombinera hårdare migrations­politik med utspel som talar till gräsrötter­nas företagar- och valfrihets­fientliga instinkter.

Med räkna framförall­t med att de enda som kommer att vara riktigt nöjda är Jonas Sjöstedt och Jimmie Åkesson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden