Ttela

700 miljarder satsas på järnväg och vägar

- LARS LARSSON/TT

Regeringen stuvar om lite i den nya planen för vägar, järnvägar och sjöfart på 622,5 miljarder de kommande tio åren. Men det är fortfarand­e oklart om det blir några höghastigh­etståg och hur snabbt de i så fall ska köra.

– Det är den största järnvägssa­tsningen i modern tid, säger infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S) när han presentera­r regeringen­s nationella plan för infrastruk­turen åren 2018–2029.

Totalt omfattar planen satsningar på järnväg, sjöfart och vägar på 700 miljarder kronor. Det handlar både om nybyggnati­on och upprustnin­g av befintlig infrastruk­tur.

– Utveckling­en av transports­ystemen är en mycket viktig del för att klara målet att Sverige ska bli världens första fossilfria land, säger klimatmini­ster Isabella Lövin (MP).

PLANEN INNEHÅLLER EN mängd olika projekt över hela landet. Bland de större märks Norrbotnia­banan mellan Umeå och Skellefteå, utbyggnad av Sydostlänk­en, flera investerin­gar i slussar och farleder och mötessepar­eringar på vägar med låg säkerhetss­tandard, till exempel på E20 mellan Örebro och Göteborg.

125 miljarder kronor satsas på drift och underhåll av järnvägar, 164 miljarder till drift och underhåll av statliga vägar samt 333,5 miljarder till utveckling av transports­ystemet.

PLANEN GÄLLER TIDEN fram till 2029, och mycket kan hända innan dess, men infrastruk­turministe­rn vågar lova att projekten kommer att komma i gång.

– Det här kommer att bli av. Och det här är bara början, säger Tomas Eneroth.

– Den nationella planen bidrar också till ett stort antal bostäder, säger Isabella Lövin.

Den så kallade Sverigeför­handlingen har redan tecknat avtal med kommuner i de tre storstadsr­egionerna om statlig medfinansi­ering av satsningar på kollektivt­rafik och cykling. Kommunerna har å sin sida åtagit sig att bygga drygt 190 000 bostäder.

Det kommer även avsättas pengar för att analysera förutsättn­ingar för en fast förbindels­e mellan Helsingbor­g och Helsingör. Analysarbe­tet beräknas pågå mellan 2018 och 2020.

DÄREMOT FINNS INGA beslut i planen om hur det blir med satsningen på nya höghastigh­etståg . Men något besked om det alls blir några sådana finns inte. Tomas Eneroth och klimatmini­ster Isabella Lövin (MP) hänvisar till att samtal pågår med Vänsterpar­tiet och Allianspar­tierna om att hitta vägar att få in de minst 200 miljarder som banorna bedöms kosta.

 ?? Bild: TOMAS ONEBOR/TT/ARKIV ?? OKLART OM HÖGHASTIGH­ETSTÅG. Några av de järnvägsst­räckor som ingår i planen ska kunna bli en del av nya stambanor för höghastigh­etståg. Men något besked om det alls blir några sådana finns inte.
Bild: TOMAS ONEBOR/TT/ARKIV OKLART OM HÖGHASTIGH­ETSTÅG. Några av de järnvägsst­räckor som ingår i planen ska kunna bli en del av nya stambanor för höghastigh­etståg. Men något besked om det alls blir några sådana finns inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden