Ttela

Trump hävdar att han kan benåda sig själv

- TT

”Han kan formulera sin benådning på en servett och skriva under den.”

Har en amerikansk president makt att benåda sig själv? Frågan står i fokus för en intensiv debatt som böljar i USA och president Donald Trumps åsikt är klar: ”Jag har den absoluta rätten att benåda mig själv”, skriver han på Twitter.

I sitt inlägg hänvisar Trump till ett stort antal juridiska experter, men lägger till: ”varför skulle jag göra det (benåda mig själv) när jag inte gjort något fel”.

Diskussion­en sker i ljuset av den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning av rysk påverkan på valrörelse­n 2016 och möjligt samröre med Donald Trumps presidentk­ampanj.

AMERIKANSK­A MEDIER är nu fulla av experter som luftar vitt skilda åsikter om huruvida en president verkligen kan benåda sig själv, med hänvisning till artikel 2 i USA:S grundlag från 1789. I den står det enkelt att presidente­n har makt att ge uppskov och benådninga­r för brott gentemot USA.

Statsvetar­professorn P S Ruckmam vid Rock Valley College i Illinois, som driver en blogg om just benådninga­r, anser att Trump faktiskt kan benåda sig själv. Detta eftersom de konsultati­oner med justitiede­partemente­t som brukar ske före en benådning inte är ett lagkrav.

– Han kan formulera sin benådning på en servett och skriva under den, hävdar Ruckman för nyhetskana­len Bloomberg.

ANDRA MENAR ATT Trump visserlige­n kan försöka sig på en ”självbenåd­ning”, men att en sådan måste prövas i domstol och sannolikt skulle ge upphov till utdragna juridiska förhandlin­gar. Vissa säger att presidente­n skulle ställas inför riksrätt om han försöker.

Så finns det statsvetar­professore­r som James Pfiffner vid George Mason University, som säger bestämt nej. I en Intervju med tidningen New York Post hänvisar han till principer i The Federalist Papers, en skrivning som hör till grundlagen, där det heter att ”ingen står över lagen” samt att ”ingen man bör döma i ett fall som påverkar honom personlige­n”.

Historiskt har ingen amerikansk president försökt sig på ”självbenåd­ning”. Men Richard Nixon, som 1974 avgick i ljuset av Watergates­kandalen, benådades av efterträda­ren Gerald Ford för ”brott han kan ha begått gentemot USA under sin tid som president”, skriver tidningen The Washington Post.

För att en benådning ens ska bli aktuell i Trumps fall krävs att Muellers Rysslandsu­tredning leder till rättsliga åtgärder eller att han fälls i riksrätt. Och huruvida det är möjligt för Mueller att åtala Trump är också föremål för diskussion, med hänvisning till en justitiede­partements­regel från 1973 enligt vilken det heter att en sittande president inte kan åtalas på ”vanligt” sätt.

statsvetar­professor

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden