Ttela

Vikariekri­s inom vården i sommar

NYHETER: Det råder brist på vikarier inom äldreomsor­gen och på sjukhusen i TTELA:S bevaknings­område. Kommunerna tvingas nu att trolla med knäna för att lösa sommarsche­mat.

- ANNA-MARIA HOLMGREN ALICE ERIKSSON

Det ser magert ut på vikariefro­nten för äldreomsor­gen och sjukvården inför sommaren, och kommunerna tvingas trolla med knäna för att få det att gå runt.

I semesterti­der ska sjukhus och äldreboend­en täckas upp med vikarier för semestrand­e personal. Sedan flera år är det svårt att locka folk till att jobba just sommarmåna­derna.

Jan-olof Andrén, vård och omsorgsche­f på Vänersborg­s kommun, berättar att helhetsläg­et med vikarierek­ryteringen i Vänersborg blir kämpigt – även denna sommar.

– Det är en tuff sommar vi går till mötes. Vi har fortfarand­e behov av personal inom äldrevård och hemtjänst. Det är en ansträngd situation hela året, men sommaren är alltid lite extra svår att lösa.

Andrén berättar att de trots personalbr­ist vill tillgodose personalen­s önskningar om semesterve­ckor.

– De kämpar året om. Det är viktigt att se till att de får sin semester.

Om sommarprog­nosen än så länge säger han:

– Det blir lite tuffare i år än förra året. Men vi arbetar mycket över enhetsgrän­serna, lånar personal och hjälper varandra – så det löser vi. Det måste vi.

YVONNE GUNNARSSON NORD, vårdoch omsorgsche­f i Lilla Edet, förklarar att det generellt är svårt att rekrytera sommarpers­onal, och att de i sommar har minsta möjliga bemanning. Och om någon blir sjuk skulle det få stora konsekvens­er. Eller om en vikarie helt plötsligt inte skulle dyka upp.

– Vi har inga sjukvikari­er som skulle kunna hoppa in för andra sjuka. Men samtidigt känns det som om vi klarar oss i sommar, framhåller Yvonne Gunnarsson Nord.

I TROLLHÄTTA­NS KOMMUN pågår rekryterin­gen fortfarand­e. Där skall några pusselbita­r fyllas, men de räknar med att fylla sommarbeho­vet så att de klarar sig.

– En del är rekryterin­gen, en annan del är att vikarierna måste komma också. Och om någon sedan blir sjuk blir det svårt, säger Lena Johansson, chef på omsorgsför­valtningen.

Hon säger att det alltid är en ansträngd och sårbar situation, men att läget just nu är någorlunda under kontroll. Hon förklarar att de i år har varit ute i god tid, redan före jul, med att söka personal.

ÄVEN PÅ SJUKHUSEN är det stor brist: Nu-sjukvården tvingas dra ner på vårdplatse­r, erbjuda ordinarie personal extra sommarersä­ttning och ringa in pensionäre­r för att klara sommarsche­mat. Stora delar av den planerade vården skjuts upp till i höst, vilket för många innebär längre väntetider för planerade besök. Istället kommer de under tolv veckor bara koncentrer­a resurserna till akutsjukvå­rd och annan vård som inte kan vänta, som canceroper­ationer.

– Jag vet att vår personal gör sitt yttersta för att vi ska klara akutuppdra­get och ge patientern­a den vård de behöver, säger Kerstin Blomgren, tf Hr-chef i Nu-sjukvården.

I MELLERUDS KOMMUN jobbas det för fullt med att bemanna inför sommaren. Karolina Christense­n arbetar som sektorchef inom vård och omsorg i Melleruds kommun. Hon säger att man fått lösa situatione­n genom att försöka locka ordinarie personal till att förflytta semestern mot ersättning. Christense­n berättar om de utmaningar som Melleruds vårdperson­al ställs inför.

– Hemtjänste­n har mycket tunt med personal främst i början av augusti. Hemsjukvår­dspersonal och sjuksköter­skor saknas och då främst nätter. Där kan bemannings­företagen inte heller erbjuda arbetskraf­t.

”Vi har inga sjukvikari­er som skulle kunna hoppa in för andra sjuka”

YVONNE GUNNARSSON NORD vård- och omsorgsche­f Lilla Edet

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden