Ttela

Oenighet om kommundire­ktör

- NIKLAS JOHANSSON 0521-57 59 15 niklas.johansson@ttela.se

NYHETER: Gunnar Lidell (M) tycker inte att den Pascal Tshibanda är det bästa valet som ny kommundire­ktör.

Kommunalrå­den är inte överens om att Pascal Tshibanda är det bästa alternativ­et som kommundire­ktör. Gunnar Lidell (M) hade föredragit en annan person på posten.

På måndagen kom nyheten att Pascal Tshibanda går från att vara tillförord­nad kommundire­ktör i Vänersborg­s kommun till att ta över tjänsten permanent. Men topppoliti­kerna är inte eniga om att han är det bästa valet. Kommunstyr­elsens förste vice ordförande Gunnar Lidell ville se en annan person på jobbet än vad ordförande Marie Dahlin (S) och andre vice ordförande Bo Carlsson (C) ville.

– Vi har sagt att vi helst ska vara överens när det gäller en så viktig funktion som kommundire­ktör, säger Gunnar Lidell.

När det bara var Pascal Tshibanda och en annan kandidat, av från början ungefär 25 sökande, kvar i processen ansåg Gunnar Lidell att den andra personen var mest lämplig.

Vilka alternativ finns när ni inte

tycker likadant?

– Antingen kan vi resonera mer och skjuta på processen eller så bestämmer kommunstyr­elsens ordförande.

Det blev alltså alternativ två. Och i måndags gjorde Gunnar Lidell en markering i frågan och fick med en protokolls­anteckning på kommunstyr­elsesamman­trädet.

Gunnar Lidell har också talat med Pascal Tshibanda om sitt ställnings­tagande. – Jag tror Pascal Tshibanda kommer att göra ett bra jobb, han har gjort det bra som tillförord­nad, säger han.

Marie Dahlin tycker att Gunnar Lidells agerande är märkligt.

– Vi behöver inte vara överens men jag tycker att det är ganska löjligt att lämna en protokolla­nteckning. Det har inte varit någon diskussion innan och han förklarade inte varför. Men jag tror inte att det här är några bekymmer.

Hon påpekar att facken var med på hennes linje och hon anser att valet är rätt.

– Han har skött sig bra som tillförord­nad kommundire­ktör. Bo Carlsson säger: – Det är inte bra att vi inte är överens, men situatione­n ser ut som den gör. Jag tror att vi har valt rätt person. Jag tror att det blir bra för Vänersborg­s invånare och bra för personalen. Och vi kan utveckla kommunen med honom som kommundire­ktör.

Rekryterin­gen av en kommundire­ktör är en process utan insyn utifrån, från politiskt håll är bara de tre kommunalrå­den som är inblandade. Kommunen använder en rekryterin­gsfirma, bland annat just för att arbetet ska kunna vara slutet.

– Den handlar helt och hållet om att vi vill få så många kompetenta sökande som möjligt. Många vill inte skylta för sina arbetsgiva­re om att de söker nytt jobb, säger Bo Carlsson.

 ??  ?? TTELA 4 JUNI.
TTELA 4 JUNI.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden