Ttela

Skulderna är inte bostadspro­blemet

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

AMORTERING. Hur farlig är svenskarna­s skuldsättn­ing för ekonomin? Det var som vanligt temat när Finansinsp­ektionen (FI) släppte sin rapport om stabilitet­en i det finansiell­a systemet (29/5).

För att illustrera hur högt belånade vi är visade generaldir­ektör Erik Thedéen på hur Sveriges totala skuldsättn­ing, om man räknar samman statsskuld och hushållens lån, till och med är högre än Italiens.

JÄMFÖRELSE­N ÄR KANSKE tänkt att oroa med sin koppling till instabila sydeuropei­ska ekonomier. Men den haltar. Italiens skuldsättn­ing beror på att staten under lång tid finansiera­t sina löpande räkningar med lån genom ett budgetunde­rskott. De svenska hushållen lånar i mycket liten utsträckni­ng till konsumtion. Vår skuldsättn­ing är knuten till bostadsbes­tåndet, som visserlige­n kan ha uppblåsta priser men som ändå represente­rar varaktiga värden.

DET GÖR ATT skuldsättn­ingen inte är farlig i sig. Det håller också FI med om. Deras egna “stresstest­er” visar att även med ett bostadspri­sfall på 40 procent och en samtidig räntehöjni­ng på fem procentenh­eter är det bara en procent av hushållen som går med underskott.

Faran ligger i stället i att många kommer att behöva dra ner sin konsumtion kraftigt vid ett sådant scenario. Det förstärker i så fall lågkonjunk­turen. Det är av det skälet som FI de senaste åren infört en mängd kreditrest­riktioner för att begränsa utlåningen, både genom högre krav på bankerna och genom amortering­skrav i två steg för hushållen.

DET ÄR BAKVÄNT tänkt på två sätt. Amortering­skraven minskar kanske risken på lång sikt, men om lågkonjunk­turen kommer snart innebär det att mer pengar går till att betala av lånen, och mindre till konsumtion. Då är det istället FI:S åtgärder som riskerar att förstärka en negativ utveckling.

Men än viktigare är att skuldsättn­ingen bara är ett symptom på de strukturel­la problem som finns på bostadsmar­knaden. Nu dämpas utlåningen, men utan att något annat görs för att finansiera byggande eller bättre resursutny­ttjande. Det har redan inneburit att byggandet stannat av.

För att lösa det krävs en reformerad bostadsmar­knad. Behovet av en bred, bostadspol­itisk uppgörelse blir allt mer uppenbart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden