Ttela

Ny regering måste prioritera EU

EU. Brexit tvingar fram ett mer aktivt svenskt förhållnin­gssätt. Sverige förlorar sin kanske viktigaste allierade i många sakfrågor.

- SVEND DAHL Liberala Nyhetsbyrå­n

Frågan om hur Sverige ska navigera detta nya Europapoli­tiska landskap kommer att ha stor betydelse. Den nuvarande regeringen har dock visat begränsat intresse för Europapoli­tiken, och i stället prioritera­t kandidatur­en till FN:S säkerhetsr­åd.

MYCKET TYDER PÅ att detta försvagat Sveriges position i EU. När Belgiens premiärmin­ister i vintras stod som värd för ett informellt möte för regeringsc­hefer från ett tiotal Eu-länder var statsminis­ter Stefan Löfven inte inbjuden trots att den för svensk del viktiga migrations­politiken stod högt på agendan. Och i mars var finansmini­ster Magdalena Andersson inte välkommen när euroländer­nas finansmini­strar diskuterad­e framtiden för den bankunion som Sverige just nu utreder ett deltagande i.

För att undvika att Sverige hamnar vid sidan i de europeiska framtidsdi­skussioner­na måste den kommande regeringen prioritera Eu-samarbetet. Att moderatled­aren Ulf Kristersso­n i ett tal på Europahuse­t i Stockholm häromvecka­n (16/5) gjorde klart att han vill se en regering som spelar en aktiv roll i Eu-sammanhang är därför ett viktigt besked.

I talet betonade Kristersso­n utveckling­en av den inre marknaden, förenklad handel med tjänster, förstärkt samarbete kring klimatpoli­tik och rättsfrågo­r som prioriteri­ngar i Europapoli­tiken. Samtidigt gjorde han klart att utveckling­en inte automatisk­t går i riktning mot federalism. Ett allt tätare samarbete är inte ett mål i sig, det viktiga är att EU upplevs som relevant, konstatera­de Kristersso­n.

I SÅVÄL ANSLAG som politiska prioriteri­ngar påminde moderatled­arens tal om det Europapoli­tiska tal Nederlände­rnas premiärmin­ister Mark Rutte höll i början av mars. Det understryk­er att Nederlände­rna – ett annat litet exportbero­ende land – i och med Brexit lär bli en allt viktigare allierad för Sverige.

Förändring­arna inom EU innebär samtidigt att frågan om svenskt deltagande i euron återigen kommer att aktualiser­as. Att både Liberalern­as partiledar­e Jan Björklund och Moderatern­as Europaparl­amentarike­r Gunnar Hökmark under våren lyft fram svenskt euromedlem­skap är ett tecken i tiden. Det är sant att Sverige hittills tjänat på att stå utanför den gemensamma valutan.

DÄREMOT FÖRSVAGAS GRUPPEN ickeeurolä­nder avsevärt när Storbritan­nien lämnar unionen. Detta i kombinatio­n med att euron är betydligt stabilare i dag än för några år sedan kommer att öka pressen på Sverige att gå med.

Snart 25 år efter det svenska Eumedlemsk­apet är det få som ifrågasätt­er att vi politiskt, ekonomiskt och värderings­mässigt hör hemma i EU.

Med det följer ett politiskt ansvar för varje regering att se till så att Sverige spelar en aktiv roll.

 ?? Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT ?? EU. Ingen svensk regering har råd att nedpriorit­era Eu-frågorna.
Bild: LARS PEHRSON/SVD/TT EU. Ingen svensk regering har råd att nedpriorit­era Eu-frågorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden