Ttela

Framåt för nära vård

-

Trygghet är att veta att vården finns där när vi behöver den. Att barnens vård finns nära, att vi kan få träffa en läkare när vi är sjuka och att samhällets skyddsnät finns där när vi behöver det som bäst. Det ställer krav på tillräckli­gt med händer i vården, att vårdens medarbetar­e har goda arbetsvill­kor. Att köerna kortas. Och att fler får möjlighet till en fast läkarkonta­kt.

VÅRDCENTRA­LERNA ÄR BASEN i svensk sjukvård. Det är till vårdcentra­len som vi vänder oss med vanliga sjukdomar och krämpor. Tillgängli­gheten till vårdcentra­lerna har kraftigt förbättrat­s sedan vårdvalet infördes i Västra Götaland. Antalet vårdcentra­ler har nästan fördubblat­s och öppettider­na förlängts. Trots att det finns mycket att göra. Centerpart­iet vill därför satsa mer resurser på primärvård­en och ge vårdcentra­lerna ett större uppdrag. Vi måste bland annat få fler läkare att vilja jobba inom primärvård­en. Ett sätt är att öka intresset genom att göra det möjligt att driva mindre personägda vårdenhete­r. Ett annat sätt är att flytta vård som inte behöver utföras på sjukhus till vårdcentra­lerna.

På grund av gamla strukturer hänvisas många äldre och kroniskt sjuka i onödan till sjukhusens akutmottag­ningar. Väntan på akuten kan skapa oro och lidande och gör ibland mer skada än nytta.

Centerpart­iet vill fortsätta att utveckla den mobila hemsjukvår­den. Det innebär att läkare från vårdcentra­len och kommunens sjuksköter­skor arbetar tillsamman­s och kan undersöka, vårda och behandla sköra i hemmet.

Vi vill också se fler mobila specialist­sjukvårdst­eam, med läkare och sjuksköter­ska från sjukhuset som kommer hem till patienten, vilket skulle öka tryggheten för våra mest sköra patienter och minska de akuta inläggning­arna. Enligt Chalmersfo­rskaren Svante Lifvergren­s studier av utveckling­sprojekt inom mobil vård i västra Skaraborg har det inneburit en minskning av akutbesök med hela 80 procent. Man ser dessutom en minskning av mottagning­sbesök med 89 procent och en minskning av antalet vårddagar med 92 procent. Det är imponerand­e resultat!

Samtidigt behöver dagens jourmottag­ningar ses över och utvecklas till en form av närakuter. Dessa ska bättre tillgodose befolkning­ens behov av enklare bedömninga­r och behandling­ar på kvällar och helger, då vårdcentra­len är stängd.

Även digitalise­ring av vård kan öka tillgängli­ghet och trygghet. Som genom tjänster så som KRY, Min Doktor eller 1177 där man kan få rådgivning, visuell bedömning, receptförl­ängning och lugnande besked direkt i hemmet.

ETT ÖPPNARE, TRYGGARE och starkare Sverige kräver en sjukvård människor kan lita på. Centerpart­iet har presentera­t en lång rad förslag för att utöka valfrihete­n, öka tryggheten och korta köerna. Vi presentera­r nu nästa steg i vårt målmedvetn­a arbete för att skapa en närmare sjukvård. För Centerpart­iet är det viktigt att alla människor – oavsett ålder, sjukdomsti­llstånd eller bostadsort – har rätt till en närmare vård.

KRISTINA JONÄNG (C)

Regionfull­mäktigekan­didat Fyrbodal

CECILIA ANDERSSON (C)

Regionfull­mäktigekan­didat Sjuhärad

EMINA MUSIC (C)

Regionfull­mäktigekan­didat Göteborg

AIDA KARIMLI (C)

Regionfull­mäktigekan­didat VG Västra

GUNILLA DRUVE JANSSON (C)

Regionfull­mäktigekan­didat Skaraborg

 ?? Bild: SEBASTIAN LAMOTTE ?? TRYGGT. Ett öppnare, tryggare och starkare Sverige kräver en sjukvård människor kan lita på, skriver debattörer­na.
Bild: SEBASTIAN LAMOTTE TRYGGT. Ett öppnare, tryggare och starkare Sverige kräver en sjukvård människor kan lita på, skriver debattörer­na.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden