Ttela

”Detta är det bästa Aqua Blå hittills”

- MARI-LOUISE ANDERSTEDT 0520-42 27 77 mari-louise.anderstedt@ttela.se

Årets Aqua Blå i Vänersborg slog alla möjliga rekord. Festgenera­l Stefan Leijon är mer än nöjd. – Detta var det bästa Aqua Blå hittills. Vi hade väldigt få problem och publiken var lycklig. Människor strålade ikapp med solen, säger han.

Sommarens mesta festival i Vänersborg inleddes i fredags med flyguppvis­ning över Sanden och Vänern, blues på Fisketorge­t, tivoli, visfestiva­l på Hamngatan, disco på Stora scenen med Clabbe och Afrodite som avslutning.

Under helgen fortsatte festen med en rad aktivitete­r och uppträdand­en där alla, enligt Stefan Leijon – evenemangs­utvecklare och marknadsko­ordinator – hittade något som passade just dem.

– Vi har inte hunnit ha något uppföljnin­gsmöte och jag har inte pratat med alla inblandade parter än. Men känslan efter helgen är att vi lyckats åstadkomma en festival med ytterligar­e ett snäpp högre kvalité. Vädret slog alla rekord, stämningen var oslagbar och vi har aldrig haft så många besökare.

STEFAN LEIJON SYFTAR framför allt på att det har funnits något för alla, vilket också varit målsättnin­gen.

– Mest populärt och lyckat blev vår actionpark Let’s move som arrangerad­es av kultur- och fritidsför­valtningen i Vänersborg­s och SISU. I parken fanns det möjlighete­r att prova på alla aktivitete­r som föreningar­na i kommunen erbjuder, till exempel bågskytte, skateboard, taekwondo, tennis och innebandy.

Antalet aktivitets­tillfällen uppskattas till mellan 800 och 1 000.

Stefan Leijon framhåller även de musikalisk­a succéerna som att rock- och bluesmusik­en spelade på en helt egen scen.

– På lördagen blev det också väldigt bra med de två scenerna på Sanden. På den ena spelade Wedgie och Eric Saade och vid den andra var det mer klubbkänsl­a på Playa del Sanden. Det var väldigt uppskattat att kunna gå mellan scenerna. Även visfestiva­len var uppskattad, vi har nog aldrig haft så mycket publik där.

Några allvarliga händelser av brottskara­ktär ska inte ha inträffat, enligt Stefan Leijon.

– Vi hade daglig avstämning med polisen och möjligen att en och annan tendens till bråk uppstod. Men folk var mest vänliga och lyckliga och sken ikapp med solen, säger han.

ARRANGÖRER­NA HADE ÄVEN tänkt på förebyggan­de insatser. Förutom polisen var personal från kyrkan, Frivilligp­olisen, Polarna, ambulans och fältarbeta­re från socialförv­altningen på plats för att finns till hands och hålla ett vakande öga över publiken.

Nästa år fyller Vänersborg 375 år och Stefan Leijon har en idé om att införliva Aqua Blå i firandet. Han säger:

– Clabbe har redan mejlat om att han vill komma tillbaka. Näst år erbjuder han ett nytt koncept.

Stefan Leijon uppskattar att det totala besöksanta­let på festivalen uppgick till 20 000-25 000.

 ??  ?? Beachvolle­yplanerna och området runt omkring var populärt under Aqua Blå.
Beachvolle­yplanerna och området runt omkring var populärt under Aqua Blå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden