Ttela

C vill se strategi för storbrände­r

- BOEL HOLM/TT

De omfattande bränderna tär på brandförsv­arets krafter och resurser. Centerpart­iet efterlyser både en strategi för det akuta läget och en långsiktig plan. Morgan Johansson (S) anser att man lärt sig mycket av storbrande­n 2014.

Daniel Bäckström, försvarspo­litisk talesperso­n för C, är tveksam till om resurserna kommer att räcka om Sverige fortsätter att drabbas av stora skogsbränd­er under sommaren.

– När vi har så ansträngt med resurser blir det ännu mer sårbart när det fortsätter att brinna på fler ställen. Räddningst­jänsterna hjälper varandra, men det kan ju brinna i ens hemkommun också. Det är en jätteutman­ing.

Bäckström tycker att det är viktigt att regeringen drar lärdom av den stora branden 2014. Men han vill också se en långsiktig plan för hur Sverige ska hantera flera stora bränder.

REDAN 2015 GAV regeringen MSB i uppdrag att sammanstäl­la de rapporter som gjordes efter den stora branden 2014, och det fungerar som underlag för räddningst­jänsten, säger justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (S), på besök hos räddningst­jänsten i Salaområde­t.

– Beredskape­n nu är mycket bättre än 2014. Man går till exempel in med mycket resurser från början och jobbar med att ringa in elden, i stället för att jaga den som man fick göra 2014. Klarar man sig inte med sina egna resurser tar man in hjälp från andra räddningst­jänster.

SAMTIDIGT SER MORGAN Johansson att räddningst­jänsten står inför stora utmaningar, även efter de torra sommarmåna­derna, och det finns en långsiktig plan. Rekryterin­gsbehoven ska till viss del lösas med utökad utbildning av deltidsbra­ndmän. Den 19 juni överlämnas utredninge­n om hur förutsättn­ingarna för den kommunala räddningst­jänsten kan förbättras.

– Sverige har en räddningst­jänst i toppklass, med välutbilda­de brandmän och en bra grundorgan­isation, men vi drog slutsatsen att vi behövde göra en mer omfattande tillsyn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden