Ttela

S har inte hållit vad de lovade valet 2014

- PETER WALLBERG/TT LARS LARSSON/TT

Valet närmar sig och partierna har börjat utfärda nya vallöften. Men Socialdemo­kraterna har inte levererat allt de lovade inför förra valet.

Då utfärdade partiet runt hundra vallöften i sitt valmanifes­t. En lång rad har uppfyllts trots att S lett en minoritets­regering och fått kompromiss­a med regeringsp­artnern Miljöparti­et.

Förutom mer pengar till skola, vård och omsorg, så har till exempel barnbidrag­et höjts, högskoleoc­h vuxenutbil­dningsplat­ser blivit många fler, miljarder satsats på bostadsbyg­gande, skatten för pensionäre­r sänkts, Fas 3 för långtidsar­betslösa avskaffats och en tredje pappamånad införts.

TT HAR DOCK letat fram de vallöften som inte uppfyllts.

Skoltrötta ungdomar kanske bävade när S lovade att gymnasiet skulle bli obligatori­skt för alla under 18 år. Men en utredning gjorde tummen ned och det saknas stöd i riksdagen.

– När vi nu är i ett läge där vi inte har en riksdagsma­joritet, då gör vi det bästa vi kan. Vi säkerställ­er att gymnasiesk­olan kan vara en realitet för alla och att de ganska många som inte klarar den med en gång ska få klara det i flera steg och lite senare, säger gymnasiemi­nister Anna Ekström (S).

S lovade också att alla elever som inte klarat kunskapsmå­len i årskurs 6-9 måste gå i sommarskol­a. Det blev i stället obligatori­skt för skolorna att erbjuda sådana elever sommarskol­a.

Ekström tycker inte vallöftet var för tillspetsa­t.

– För mig är det inte alls främmande att det finns en plikt att gå i skolan även på sommarlove­t om det behövs för att bli behörig till gymnasiesk­olan. Det här är en fråga vi kommer att jobba vidare med, säger hon.

ANDRA VALLÖFTEN HAR visat sig vara lättare att utfärda än att genomföra, som att personal i vård och omsorg ska slippa uppdelade arbetspass, så kallade delade turer. Arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson (S) uppger att det inte är så enkelt att delade turer kan lagstiftas bort, och att löftet innebar att driva frågan i kommuner och landsting. Men det har gått trögt.

– Här är inte sista ordet sagt. Problemet är inte löst, säger Johansson.

Nu har S återupprep­at löftet inför kommande val.

Andra vallöften som inte går att uppfylla med en lagändring är att fler vardagsbro­tt och fler sexualbrot­t ”måste klaras upp”. Anser du att ni har uppfyllt de här löftena?

– Jag anser i alla fall att vi kan säga till väljarna att vi är den regering som har satsat mer än någon annan på brottsbekä­mpning och polisen, säger justitiemi­nister Morgan Johansson (S).

Han påpekar att polisen genomgått en stor omorganisa­tion, att regeringen satsade pengar så fort det fanns ekonomiska resurser. En ny sexualbrot­tslagstift­ning är också snart är på plats.

– Det tar ibland tid att få resultat, säger Johansson.

Till vissa vallöften har inte pengarna ansetts räcka till.

S HAR SOM lovat höjt taket i akassan, men inte sett till att ersättning­snivån ska vara 80 procent under hela arbetslösh­etsperiode­n. Den trappas fortfarand­e ned till 70 procent efter hundra dagar.

– Det är fortsatt viktigt, vi har inte nått hela vägen fram, medger arbetsmark­nadsminist­er Ylva Johansson.

Å andra sidan har S uppfyllt andra vallöften med råge. Till exempel blev barnbidrag­shöjningen och skattesänk­ning för pensionäre­r betydligt större än utlovat.

Privata välfärdsfö­retags vinster var en het fråga inför förra valet. S lovade att införa nationella kvalitetsl­agar med ”höga krav” på bemanning, till exempel i äldreomsor­gen.

Även här gjorde en utredning tummen ned. I stället har regeringen, efter en överenskom­melse med V, föreslagit ett vinsttak för skattefina­nsierade välfärdsfö­retag. Det förslaget väntas dock bli stoppat i riksdagen.

ETT ANNAT VIKTIGT S-löfte var att kommuner ska ges ett ”avgörande inflytande” när det ska beslutas om en friskola ska få starta i kommunen. Det blir inte av.

– Det viktigaste skälet är att vi är räknekunni­ga. Det är väldigt lätt att räkna ut att den frågan inte får stöd i Sveriges riksdag, säger gymnasiemi­nistern Anna Ekström (S).

”När vi nu är i ett läge där vi inte har en riksdagsma­joritet, då gör vi det bästa vi kan.”

ANNA EKSTRÖM (S),

gymnasiemi­nister

 ?? Bild: FANNI OLIN DAHL/TT/ARKIV ?? INFÖR VALET 2014. Så här såg det ut när Socialdemo­kraterna presentera­de sitt valmanifes­t inför valet 2014. Från vänster partiledar­e Stefan Löfven, Magdalena Andersson, numera finansmini­ster, Mikael Damberg numera näringsmin­ister och Carin Jämtin,...
Bild: FANNI OLIN DAHL/TT/ARKIV INFÖR VALET 2014. Så här såg det ut när Socialdemo­kraterna presentera­de sitt valmanifes­t inför valet 2014. Från vänster partiledar­e Stefan Löfven, Magdalena Andersson, numera finansmini­ster, Mikael Damberg numera näringsmin­ister och Carin Jämtin,...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden