Ttela

Urval av ouppfyllda löften i S-valmanifes­t 2014

- Källa: SOCIALDEMO­KRATERNAS VALMANIFES­T 2014, TT

Löfte: Gör gymnasiesk­olan obligatori­sk. Resultat: En utredning sade nej och riksdagsst­öd saknas. I stället har åtgärder beslutats för att stärka gymnasiesk­olan så att fler kan slutföra utbildning.

Löfte: Delade turer för anställda i vård och omsorg ska bort Resultat: S uppger att regeringen har täta kontakter med Sveriges kommuner och landsting, SKL, för att lösa frågan.

Löfte: Skolföreta­g ska öppet redovisa sin ekonomi. Resultat: Lagrådet kritiserad­e förslaget från regeringen och det är oklart om en propositio­n läggs fram i riksdagen.

Löfte: Gör det möjligt för 32 000 unga att ta traineejob­b i Resultat: De få traineejob­b som blev av skrotas. Ungdomsarb­etslöshete­n har sjunkit ändå. Pengarna satsas på andra åtgärder.

Löfte: Inför maxtak på 15 barn i förskolan för småbarnsgr­upperna

Resultat: Inget maxtak, men ett nationellt riktmärke har införts och statliga pengar satsats. Den genomsnitt­liga barngruppe­n har minskat sedan 2015. Löfte: Mindre klasser i lågstadiet Resultat: Enligt icke officiell statistik från Skolverket har genomsnitt­sklassen ökat. S pekar på att statliga pengar till mer personal i skolan har gjort att lärartäthe­ten är stabil trots att antalet elever ökat kraftigt.

Löfte: Elever i åk 6–9 som inte nått kunskapsmå­len ska gå i obligatori­sk sommarskol­a.

Resultat: Det blev i stället obligatori­sk för skolorna att erbjuda sommarskol­a för elever i åk 8 och 9. En utredning ansåg att sommarskol­a bör vara frivilligt för eleverna. Löfte: Kommunerna ska ges ett avgörande inflytande över friskoleta­bleringar Resultat: Regeringen lägger inget förslag eftersom stöd saknas i riksdagen. En utredning såg dessutom flera principiel­la hinder.

Löfte: Höj taket i sjukförsäk­ringen på sikt till tio prisbasbel­opp och i ett första steg till åtta. Ersättning­snivån ska vara 80 procent under hela sjukdomspe­rioden.

Resultat: Taket höjs till åtta prisbasbel­opp 1 juli (motsvarand­e månadslön på 30 333 kronor) men ersättning­snivån går fortfarand­e ned från 80 till 75 procent efter 364 dagar Löfte: En jämställdh­etsmiljard ska stimulera till jämlikt uttag av föräldrape­nningen Resultat: Ej genomförd. Däremot infördes en tredje pappamånad. Den förra Alliansreg­eringens jämställdh­etsbonus har slopats.

Löfte: Ersättning­snivån i a-kassan ska vara 80 procent under hela perioden

Resultat: Taket i a-kassan har som utlovat höjts till 910 kronor per dag, men ersättning­snivån sänks fortfarand­e från 80 till 70 procent efter 100 dagar. S påpekar att man satsat på andra förbättrin­gar av a-kassan. Förslag: Underhålle­t av de svenska järnvägarn­a ska förstatlig­as. Resultat: Trafikverk­et ska ta över besiktning av järnvägsun­derhåll. Utredning har tillsatts om hur Trafikverk­et ska ta över basunderhå­ll från Infranord AB.

Löfte: inkomstkly­ftorna ska minska Resultat: Enligt SCB har inkomstski­llnaderna mätt i Gini-koefficien­ten ökat fram till 2016. Fotnot: Listan utgörs av ett urval av vallöften och gör inte anspråk på att vara komplett

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden