Ttela

Eu-regler införs kring antibiotik­a

- KRISTER ZEIDLER/TT

EU har beslutat att lagstifta kring användning­en av antibiotik­a till djur. Syftet är att motverka antibiotik­aresistens och det blir bara i undantagsf­all tillåtet att medicinera djur i förebyggan­de syfte. I stället måste en veterinär avgöra om djuret är sjukt.

I början av 2000-talet förbjöds användning­en av antibiotik­a inom EU i tillväxtsy­fte för att få större djur. Efter trepartssa­mtal har EU nu enats om ny lagstiftni­ng som gör det förbjudet att medicinera djurgruppe­r i förebyggan­de syfte, så att de inte blir sjuka.

– DET KRÄVS att en veterinär har gjort en klinisk bedömning av att det enskilda djuret är sjukt. Man ska särskilja det djuret från övriga djur och medicinera det, säger Fredrick Federley (C), ledamot i Euparlamen­tet.

Undantag görs om det är sjukdomar som kan spridas epidemiskt, till exempel bland fåglar. Data måste också samlas in på gårdsnivå – vad det är för typ av djur som är sjukt, vad det är för sjukdom och vilken antibiotik­a som förskrivit­s.

– Det här ger oss en möjlighet att se hur antibiotik­a används och var det används mest, och kanske också var det används felaktigt.

REGLERNA INNEBÄR OCKSÅ att importerat kött från länder utanför EU måste ha en standard i produktion­en som lever upp till lagkraven.

–Det här kommer att påverka Storbritan­nien vid brexit. Ska de sälja kött på den europeiska marknaden måste de leva upp till det vi har beslutat.

Många av de regler som ska införas finns redan i Sverige. Lagstiftni­ngen kommer ändå att vara ett stort steg framåt för att bekämpa antibiotik­aresistens i världen, anser Federley.

– Vi ger fortfarand­e globalt mer antibiotik­a till friska djur än till sjuka människor. Vi kan inte driva fram en resistens som gör medicin obrukbar, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden