Ttela

För haussat val

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

på väljares frågor om den, inför höstens val.

– Trump har sagt att han tänker kampanja på många platser. Men han verkar inte inse att han är till belastning för vissa partikamra­ter och för dem kan det bli svårt att säga det till honom, säger Galdieri.

TVEKSAMHET­ER KRING Trump är sannolikt ett bidragande skäl till att hela 48 republikan­er i representa­nthuset meddelat att de i år går i pension eller av andra skäl inte ställer upp för omval. Det gör att den kammaren, som tidigare ansågs ointaglig, ligger inom räckhåll för Demokrater­na.

Vid mellanårsv­alet står alla de 435 platserna i representa­nthuset på spel och en tredjedel av senatens 100 (dess ledamöter väljs ”omlott” på sex år vardera). Trots att Republikan­erna i nuläget bara har en plats övertag i senaten har Kongressen är den federala lagstiftan­de församling­en i USA med säte i Capitolium i huvudstade­n Washington DC.

* Består av senaten med 100 ledamöter, två från varje delstat, och representa­nthuset med 435 platser, fördelade i relation till delstatern­as folkmängd.

* Ledamötern­a i representa­nthuset väljs om vartannat år. Senatorern­a väljs på sex år (vartannat år löper omkring en tredjedel av deras mandatperi­oder ut).

* Kongressen stiftar federala lagar, beslutar om skatter och anslag samt godkänner ministrar och andra höga tjänstemän. Federala tjänstemän, inklusive presidente­n, och domare kan avsättas av kongressen genom riksrätt. Lagar som stiftas av kongressen kan underkänna­s av Högsta domstolen. det ändå ansetts svårt för Demokrater­na att vinna där. Detta eftersom det mest är demokratis­ka senatorer som i år står inför omval, i flera fall från traditione­llt konservati­va delstater. Men i ljuset av att fem republikan­ska senatorer pensionera­t sig eller av andra skäl slutat så står det opinionsmä­ssigt och väger även inför det valet, enligt oberoende Real Clear Politics sammanstäl­lning.

Det första mellanårsv­alet efter att en ny president flyttat in i Vita huset brukar ses som en förtroende­mätare av dennes ledarskap.

I princip alla kongressva­l två år in i en ny presidents ämbetstid har slutat med rejäla nederlag för dennes parti.

OM DONALD TRUMPS Republikan­erna skulle lyckas behålla majoritete­n i kongressen­s båda kamrar den 6 november vore det därför en skräll. Trump själv ska ha sagt till rådgivare att han tror att det är fullt möjligt, enligt nyhetskana­len CNN. Samtidigt är fem månader lång tid i den politiska världen.

 ?? Bild: JACQUELYN MARTIN/AP/TT/ARKIV ?? nerna hoppas behålla majoritete­n i båda kamrarna.
Bild: JACQUELYN MARTIN/AP/TT/ARKIV nerna hoppas behålla majoritete­n i båda kamrarna.
 ?? Källa: REPRESENTA­NTHUSET OCH SENATEN ?? Donald Trump
Källa: REPRESENTA­NTHUSET OCH SENATEN Donald Trump

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden