Ttela

Amandas dröm blir verklig

MUSIK: ”VI VILL GÄRNA SPELA I VÄNERSBORG!”

- MIA THORNBERG 0520-42 26 02 mia.thornberg@ttela.se

Albumdebut, två drömspelni­ngar och världens bästa band. – Det är en lyxig plan jag har, säger jazzsånger­skan Amanda Andréas, som hyllar en Vänersborg­are lite extra.

Amanda Andréas har sina rötter i Lerum men bor numera i Göteborg, där hon gjort sig ett namn för sin jazzpoppig­a musik. Till att börja med genom bandet Judiths, men nu har hon tagit steget fullt ut till det hon verkligen brinner för. Hon beskriver sin musik som jazzpopvis­a och jämförelse­rna med Monica Zetterlund kom som ett brev på posten.

– Jag har verkligen fastnat för den här musikstile­n och jag tror faktiskt det är genom min mamma. Även om det är först nu jag har insett och accepterat att det är hennes musikstil som har kommit in i mig, säger Amanda med ett skratt.

HENNES MAMMA ÄR också musiker och de två turnerade tillsamman­s med olika visprogram när Amanda var yngre.

– Vi spelade mycket Barbro Hörberg, Monica Z och Ted Gärdestad och det kan nog höras i min musik i form av ackorden jag använder bland annat, fortsätter Amanda.

Förutom musiken är hon även skådespela­re och regissör och har även skrivit en hel del musik för teatern, något hon tycker är kul och som hon tänker fortsätta med.

– Men för ett år sedan tog jag beslutet att nu ska jag våga blomma ut i den musikstil som jag tycker bäst om.

MED SIMON LJUNGMAN (från Augustifam­iljen) som producent gick hon in i studio och spelade in nio låtar för ett debutalbum som släpps den 16 november. Första singeln, ”Var är vi nu”, finns dock ute sedan ett par veckor och Amanda kan knappt bärga sig tills det blir dags för nästa singelsläp­p.

Vid horisonten hägrar också förverklig­andet av två andra drömmar.

– Den 31 augusti gästar jag Augustifam­iljen på Taubescene­n på Liseberg och det är en dröm som går i uppfyllels­e. Och den 12 september väntar ytterligar­e en drömspelni­ng – Bo Sundström vill gästa vårt band!

AMANDA BUBBLAR AV iver när hon berättar men säger att hon samtidigt nästan måste nypa sig i armen för att försäkra sig om att det är på riktigt. Men det är det. Bo-kaspers frontman fick en singel skickad till sig från Amanda med en förfrågan om de kunde få vara förband åt honom vid en spelning.

Det var lite för tätt inpå så det blev nej, men strax därpå tog Bo Sundström själv kontakt och bad att i stället få gästa Amanda och bandet, så den 12 september får de celebert sällskap på scenen i Vara konserthus.

– Så det är en lyxig plan vi har, säger Amanda och leendet hörs genom telefonen.

Det gör det också när hon pratar om sitt band, ett band som består av nära vänner och som hon har spelat med under många år.

– Det är ett stort band och de är så bra! De är grymt bra! Jag kan nästan inte fatta att jag får spela med dem.

I BANDET FINNS Vänersborg­ssonen Anton Alvin och superlativ­en flödar när Amanda ska förklara vad han betyder.

– Vi har spelat ihop i åtta år, han var med i Judiths och nu i det här, och jag har lärt mig väldigt mycket av honom om att spela i band och att spela överhuvudt­aget. Han är en otrolig klippa!

– Han och de andra musikerna har färgat min musik mycket eftersom vi har spelat så länge ihop.

LÄNGRE FRAM KAN hon också tänka sig att hitta sätt att förena teaterdele­n med musikdelen i sitt artisteri.

– I framtiden kan jag nog tänka mig att skriva revylåtar. Som Hasse & Tage gjorde, att knyta samman teatern med musiken. För mig blir det en gyllene mix!

– Jag tänker mig att mixa det äldre soundet från 60- och 70-talen med aktuella texter. Att ta det arvet och uppdatera det.

Hon säger att hennes lyxiga plan också förhoppnin­gsvis innefattar att hon får hålla på med musiken i många, många år till.

– Jag hoppas få hålla på tills jag är 78-80 år. Lill Lindfors är min stora förebild och se bara på henne.

– Jag har jättemycke­t att jobba på, jag vet (skratt), men jag har ganska många år på mig, tänker jag. Och jag tror att jag kanske peakar när jag är runt 50-60.

I SOMMAR SPELAR hon och bandet bland annat på Akvarellmu­seet på Tjörn och på Smögen. Några spelningar i vårt område är dock inte inbokade än, så Amanda skickar gärna en passning till alla arrangörer:

– Vi vill gärna spela i Vänersborg! Eller i Trollhätta­n. Eller varför inte i både och?

 ?? Bild: DAVID ANDRÉAS ?? FRAMTIDSUT­SIKTER. ”Min önskan är att jag får hålla på med musiken tills jag är 78-80 år”, säger Amanda Andréas.
Bild: DAVID ANDRÉAS FRAMTIDSUT­SIKTER. ”Min önskan är att jag får hålla på med musiken tills jag är 78-80 år”, säger Amanda Andréas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden