Ttela

Jorden runt på spa

LITTERATUR: ”I SYDAMERIKA ÄR DET NÄSTAN KATASTROF”

-

Den brittiske insektsexp­erten Dave Goulson är tillbaka med en ny bok. I Den stora humleresan skildrar han humlornas surr i olika delar av världen. Det är en delvis mycket sorglig historia om hur vi människor, ofta av ren ignorans, fört en rad arter mot utrotninge­ns gräns.

Han berättar om hur det industriel­la jordbruket i Storbritan­nien ödelagt livsmiljöe­rna för många arter av humlor och andra insekter.

Fast bisarrt nog kan vissa europeiska arter bli invasiva plågoris på andra ställen på jorden.

Goulson beskriver den kommersiel­la massuppföd­ningen av europeiska humlor i Belgien och Holland – humlor som sedan går på export världen över för pollinerin­g av tomatplant­or.

RESULTATET HAR BLIVIT att de europeiska humlorna överfört dödliga sjukdomar till de inhemska arterna i USA och Sydamerika.

– I Sydamerika är det en fullkomlig katastrof. Nästan alla inhemska humlearter på kontinente­n riskerar att dö ut, säger Goulson.

I boken berättar han om resor till Argentina och Ecuador där han letat efter de inhemska arterna. Resultatet var magert. I södra Argentina hittade han bara den mörka jordhumlan – den europeiska art som orsakat katastrofe­n.

– Det är en skandal att man utan vidare kan exportera de här humlorna från Europa, säger Goulson.

Han beklagar att så mycket av naturförst­öringen och artutrotni­ngen på jorden beror på ren okunskap, eller på att vi inte bryr oss.

MEN DETTA GÄLLER förstås inte för alla människor. Faktum är att hans böcker om humlor och andra insekter har blivit bästsäljar­e.

 ??  ??
 ??  ?? I DET GRÖNA. Den brittiske biologen och författare­n Dave Goulson är aktuell med boken Den stora humleresan.
I DET GRÖNA. Den brittiske biologen och författare­n Dave Goulson är aktuell med boken Den stora humleresan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden