Ttela

Dahlin hämtar kraft hemma inför draften

- GÖRAN SUNDBERG/TT

Efter att ha skapat uppståndel­se i Nordamerik­a i en vecka vänder backtalang­en Rasmus Dahlin hemåt. Hos familjen ska 18-åringen hämta kraft inför Nhl-draften där allt pekar på att han blir andre svensk genom tiderna som väljs som etta.

– Jag ska bara åka hem till min familj, sedan får jag träna i 1,5 vecka ungefär och komma till draften fullt förberedd, säger han inför draften i Dallas den 22-23 juni.

Dahlin har fått vänja sig vid att uppmärksam­heten kommer att bli hans vardag.

PÅ NHL COMBINE, där draftkandi­daterna intervjuas av klubbarna och genomför fystester, fanns ett dussin tv-team på plats och ännu fler skrivande journalist­er.

När han kom till Stanley Cupfinalen i måndags upprepades allt när reportrarn­a flockades kring talangen.

Men så är han också det största backlöftet på länge i NHL.

Mats Sundin, 1989, är den ende svensk som hittills valts etta i Nhl-draften. Nu talar för allt för att Dahlin blir näste.

Redan i höst kommer han att

spela i NHL för Buffalo som väljer först i Nhl-draften.

Dahlin satte ju punkt för sin säsong efter slutspelsu­ttåget med Frölunda. Han tackade nej till U18VM och därmed försvann också chansen till guld med Tre Kronor i stora VM.

ETT BESLUT HAN tog med tanke på satsningen på NHL.

– Jag hade inte haft någon chans på VM, man såg ju vilka backar som var med där, säger han anspråkslö­st.

– Hade jag åkt på U18-VM så hade jag missat så jäkla mycket sommarfys. Det är egentligen det jag behöver nu, gå upp i vikt och bygga på mig muskler. Långsiktig­t var det ett bra beslut. Kortsiktig­t hade man Det är ovanligt att backar väljs först i Nhl-draften, det har bara hänt två gånger på 2000-talet. Här är de fem senaste backarna som valts som etta: * 2014: Aaron Ekblad, Kanada, Florida. * 2006: Erik Johnson, USA, St Louis. * 1996: Chris Philips, Kanada, Ottawa. * 1995: Bryan Berard, USA, Ottawa. * 1994: Ed Jovanovski, Kanada, Florida. velat hjälpa U18-laget till guld. Sedan var det roligt att kolla på stora VM. Jag tror jag och mina kompisar väckte hela grannskape­t efter finalseger­n, säger han med ett skratt.

Hans polare från juniorland­slaget, Lias Andersson och Elias Pettersson, var båda med och vann guld med Tre Kronor i Köpenhamn. Avundsjuk på dem? – Jo, så klart att jag är! Förmodlige­n kommer fler chanser att vinna Vm-guld. Nu ligger Rasmus Dahlins fulla fokus på NHL.

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL ?? FYSTRÄNING. Rasmus Dahlin valde fysträning i stället för Vm-spel. Arkivbild.
Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL FYSTRÄNING. Rasmus Dahlin valde fysträning i stället för Vm-spel. Arkivbild.
 ?? Bild: MATT SLOCUM ?? SENASTE BACKEN. 2014 var senaste gången en back gick etta i Nh-draften, då Aaron Ekblad valdes av Florida Panthers.
Bild: MATT SLOCUM SENASTE BACKEN. 2014 var senaste gången en back gick etta i Nh-draften, då Aaron Ekblad valdes av Florida Panthers.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden